pátek 29. března 2024

Vánočka3


 Tento recept mi dala kamarádka od své maminky , vánočka je chutná.

Suroviny:

250g hladké mouky

250g polohrubé mouky

100g másla rozpuštěného

250ml mléka

1 polévková lžíce rozpuštěného sádla

1 celé vejce a 1 žloutek

špetka soli

1 kostka droždí

rozinky, mandle na posypaní

vejve na potření

moučkový cukr/posyp/

Máslo a sádlo si rozpustíme a necháme zchladnout. Vzešly kvásek nalijeme do mísy,přidáme vejce žloutek a promícháme.

Přidáme máslo ze sádlem, přidáme mouku, cukr, sůl  rozinky a zbytek mléka. Na zpracování těsta můžeme použít pekárnu, kdo nemá tak hnětač.

Těsto pak necháme klasicky kynout. Po vykynutí těsto si rozdělíme na 9 bochánků a upleteme vánočku.

Kdo chce si může bochánky vážit aby byly všechny stejné váhy.

Začneme základnou vánočky, z kuliček vytvoříme válečky ty položíme k sobě, a konce k sobě přimáčkneme. Takže chytneme 2 a 4 pramen zleva a oba najednou překřížíme o jeden pramen vlevo.

2 pramen dáme přes1, A 4 pramen dáme přes 3. Pořád opakujeme až je základna hotová. Základnu pomažeme rozšlehaným vajíčkem. 

Uděláme si další 3 válečk, které k sobě položíme konce přimáčkneme a pleteme jako copánek. Upletený cop dáme na základnu a opět potřeme vajíčkem.

Nakonec uděláme 2 válečky opět přimáčkneme k sobě a prameny dáváme jeden přes druhý. Opět dáme na základnu pomažeme vajíčkem a přendame vanočku na plech vyložený pečícím papírem. Celou ještě pomažeme vajíčkem posypeme mandlemi. Aby se vánočka nezbortila je zvyk dávat špejle ve 4 místech kolmo.

Vánočku pečeme 10 minut na 220stupňů a pak snížíme na 160 stupňů asi 45minut /dle trouby/ Upečenou pocukrujeme moučkovým cukrem.

Na internetu je hodně návodů jak plést vánočku, každý je jiný může se vybrat dle svého.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...