pondělí 12. února 2024

Monkey Bread - Malpi chléb jinak trhací skořicové těsto:)


Monkey bread - malpi chléb je sladké trhací skořicové těsto, které se nekrájí, odlomí se na malé kousky těsta a jí se jen tak samotné nebo si můžeme dát nutellu či džem.

Suroviny:

450 g hladké mouky

1 balíček instatního droždí

1/2 lžičky soli

4 lžíce cukru

30 g rozpuštěného másla

200 ml teplého mléka

70 ml teplé vody

na otáčení kuliček:              100 g rozpuštěného chlazeného másla

                                            200 g cukru, 2 lžičky skořice

V míse smícháme mouku se solí, v mouce uděláme důlek a vlejeme tam máslo, vodu. Nasypeme cukr a droždí. Vypracujeme těsto / bude se lepit přidáme mouku/. Zakryjte utěrkou a nechte odstát 45 minut kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto cca rozdělíme na 50 částí, které tvoří malé kuličky o velikosti vlašského ořechu. Já prvně těsto rozdělila na 6 dílů, každý kus na polovinu a každý kus na 5. Ponořte každou kuličku do másla a obalte v cukru a skořicí.

Ukládejte do bábovkové formy ale -nedotlačovat! Hotové nechat ještě asi 30minut kynout. Pečeme ve vyhřaté troubě na 170 stupňů asi 40minut.


Bábovka s mletým masem


 Suroviny:

300 g polohrubé mouky

1 kostka droždí

150 g vařených brambor nebo 2 lžíce bramborové kaše v prášku

1,5 lžičky soli, majoránka, špetka cukru, pepř

200 g mletého masa

2-3 stroužky česneku

1 cibule

2 vejce

400 ml mléka

Mléko, vejce, nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek, mleté maso, koření a sůl pořádně promícháme.

Přidáme mouku, vařené brambory nebo bramborovou kaši a droždí. Uděláme těsto a necháme 20minut kynout. Poté nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a ještě necháme dalších 20minut kynout. Pečeme ve vyhřaté troubě 180 stupňů asi 50minut.

Tvarohová bábovka


 Suroviny:

5 vajec

150 g hera

250 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

500 g měkkého tvarohu

200 g hrubé mouky

1 prášek do pečiva

trocha citronové kůry

Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme třeba kokosem, v míse utřeme žloutky cukr máslo pak přidáme tvaroh, citronovou kůru, tuhý sníh a postupně mouku s práškem do pečiva. Umícháme do hladkého nadýchaného těsta. Vlijeme do formy a dáme do trouby. Pečeme ve vyhřaté troubě na 170-180 cca 45 minut /zkoušíme špejlí/.

Bábovka s nastrouhanými jablky


 Suroviny:

3 vejce

150 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1/2 dl rozpuštěného másla

1/2 kg strouhaných jablek

1 lžičku mleté skořice

2 kelímky /350g/ zakysané smetany

1-2 dcl mléka

hrst rozinek, 2 lžíce másla, 2 lžíce rumu na potření, tuk a strouhanku na formu.

Celá vejce ušlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem,přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva,skořici zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, také mléko. Vše promíchejte a nakonec přidejte nastrouhané jablka a rozinky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 cca 40-45 minut.

Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, vyklopte ji a ještě teplou ji potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.


Banánová bábovka


Suroviny: 

1 hrnek cukr písek

4 žloutky/ sníh/

1 vanilkový cukr

1 dcl olej

1 hrnek mléka

1 prášek do pečiva

3 hrnky polohrubá mouka

3 banány

+strouhanka na vysypaní formy a máslo na vymazání. Banány oloupeme v misce a rozmixujeme na kaši. Všechny suroviny smícháme dohromady pak přidáme rozmixované banány a sníh z bílků. Pečeme cca na 170 asi 45 minut dle trouby.

Ořechová bábovka


 Suroviny:

370 g mouky polohrubé

200 g cukr moučka

1/2 hery

2 dcl oleje

6 žloutků /sníh/

1 prášek do pečiva

špetka jedlé sody

0,5 l mléka

70 g ořechů mletých

Roztopíme heru a spolu se žloutky a cukrem vše rozšleháme, postupně přidáváme olej a mouku, prášek špetku sody a oříšky. Z bílků si vyšleháme sníh a přidáme ho do hotového těsta. Nakonec přilijeme mléko -těsto by mělo být vláčné. Připravíme si formu velkou / je to dávka na velkou bábovku/. A do vymazané a vysypané formy nalijeme celou směs. Pečeme na 180 stupňů asi 50minut.

Vařená kakaová bábovka


 Suroviny:

250 g hera

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

4 vejce

3 lžíce kakaa

1 a 1/2 hrnku písek

1 hrnek mléka

Heru, mléko, cukr a kakao uvaříme /necháme jen probublat/ necháme vychladit. Do studené směsi přidáme 4 vejce polohrubou mouku a prášek do pečiva. Připravíme si vymazanou vysypanou bábovkou formu a směs nalijeme do formy. Pečeme ve vyhřaté troubě na 180 stupňů 35 minut.

Mramorová bábovka


 Suroviny:

3 vejce

200 g cukr krupice

200 ml oleje

400 ml mléka

350 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

2 lžíce kakaa + 2 lžíce mléka

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce olej a mléko. Dobře vše promícháme. Těsto si poté rozdělíme na dvě stejné části. Do jedné části přidáme kakao a 2lžíce mléka a promícháme.

Připravíme si bábovkovou formu, kterou již máme vymazanou a vysypanou. Do formy polévkovou lžíci střídavě dáváme : 2 lžíce kakaového těsta a pak 2 lžíce bílého těsta, a tak stále dokola. Je to pracnější ale vytvoří se nám krásná mramorovka nebo zebrovka......Vložíme do vyhřaté trouby na 180stupňů a pečeme asi 50 minut-zkoušíme špejli.

Mandlová bábovka


 Recept jsem viděla na stránkách -tipy a triky...vážit bez váhy

Suroviny:

3 vejce

1 hrnek cukr krupice

1/2hrnku rozpuštěného másla

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 hrnek mletých loupaných mandlí

Máslo vejce a cukr vyšleháme. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a mandle.

Těsto pak nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali strouhankou či moukou. Pečeme ve vyhřaté troubě na 180 stupňů 45 minut.

Bábovka z pomazánkového másla


 Suroviny:

4 vejce celé

1 hrnek cukr písek

1 vanilkový cukr

1 hrnek polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 celé pomazánkové máslo

Postup:

Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečení a nakonec pomazánkové máslo. Dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy/formu můžeme vysypat i kokosem/. Pečeme 45 minut na 160 stupňů.

Citronovo -maková bábovka


Suroviny:

250 g máslo

250 g cukr krupice

1 vanilkový cukr

4 celé vejce

2 citrony

1 prášek do pečiva

280 g polohrubé mouky

špetka soli

4 lžíce máku

Změklé máslo cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Poté přidáme postupně vejce a šťávu z jednoho citronu / máslo se nám úplně nerozpustí ale to je vše v pořádku/.  Pak smícháme sypké suroviny a vše smícháme dohromady. Vznikne nám docela tuhé těsto, které dáme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečeme na 180 stupňů 50minut.                                                                                                    Bábovku necháme vychladnout a polijeme ji citronovou polevou připravenou z cukru a citronové šťávy utřené dohladka.         

Vrstvená tvarohová bábovka


 Suroviny:

3 vejce

150 g cukr písek

60 ml olej

100 ml mléko

300 g polohrubá mouka

2 polévkové lžíce kakaa

1 prášek do pečiva

Tvarohová náplň:

500 g měkký tvaroh

1 žloutek

cukr dle chutí /moučkový/

1 vanilkový cukr

1 vanilkový puding

150 ml mléka

Postup:            Cukr vejce vyšleháme a přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Náplň-utřeme tvaroh, žloutek, cukr, puding a mléko.

Bábovkovou formu vymažeme vysypeme moukou, vlejeme část hnědého těsta pak tvaroh, znovu těsto tvaroh, těsto. Takto navrstvenou bábovku dáme péct do předehřáté trouby na 160-170 a pečeme cca 50minut.

Pikantní škvarkové placky


Suroviny:

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

3 polévkové lžíce sádla

1 žloutek

250 ml mléka

1 kostka droždí

pikantní škvarky/já dala malou misku-škvarky krájené/

1 vajíčko na potření

hrubá sůl, kmín, sušená cibule na posyp

Postup:

Já těsto zadělávala v pekárně/ kdo nemá musí ručně/

Všechny suroviny zpracujeme dohromady- mouku, sádlo, mléko, žloutek, droždí, škvarky.

Kdyby bylo těsto moc tuhé přidáme trochu mléka. Těsto dáme vykynout na teplé místo.

Z těsta uděláme váleček a ten nakrájíme na stejné díly. Z každého kousku uděláme kuličku a tuto na pečícím plechu rozmáčkneme. Každou placku jemně nožem ozdobíme do mřížky.

Potřeme nakonec vajíčkem a posypeme soli kmín a cibulí. Necháme ještě chvíli kynout pak dáme do trouby 160-170 stupňů. Pečeme pomalu dozlatova zkoušíme jako vždy. 

Slaný sýrový závin


 Suroviny:

20 g droždí

200 g hladká mouka

100 g polohrubá mouka

1 žloutek

30 g másla

150 ml mléko

trocha soli, trocha cukru

Náplň:

200ml kysaná smetaná

1 stroužek česneku

pažitka

vejce

200 g eidamu

sezam na posypaní,   vejce na potření

Připrávíme si kynuté těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na tenko.   Potřeme nahrubo zakysanou ochucenou smetanou a posypeme nahrubo strouháným sýrem.

Svineme jako závin a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme žloutkem posypeme sezame a dáme péct. Jak komu trouba peče ale na 180 stupňů 40 minut.

Závin plněný mletým masem


 Kamarádky maminka vždycky na velikonoce peče závin masový,vždycky mi poslala tak jsem ji řekla o recept protože nám moc chutnal.

Suroviny:

35 dkg polohrubá mouka

1 vejce a 1 žloutek

3 dkg droždí

4 lžíce oleje

droždí/kvásek á  trocha cukr a mléko/

vejce na potření

Náplň:

1 kg mleté maso

sůl, pepř, česnek

trochu vody

Vykynuté těsto rozválíme na 3 díly a vyválíme na pomoučeném vále na plát. Plát potřeme masovou směsí a stočíme do závinu a dáme na plech na pečící papír.   Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě na 180 asi 40 minut.

Tvarůžky naložené v pivu


 Suroviny:

400 g olomouckých tvarůžků

3-4 bobkové listy

3 chilli papričky-kdo má rád může přidat

sladká mletá paprika

světlé pivo na zalití.-

Postup:

Tvarůžky nakrájíme na polovičky.

Vložíme do sklenice-při vkládání sypeme sladkou paprikou.

Přidáme chilli bobkové listy a nakonec zalijeme vše světlým pivem.

Sklenici zavíčkujeme a necháme 3-5 dnů odležet, před podáváním výtáhneme bobkový list a chilli.

Jestli se tvarůžky nekonzumují najednou další dny,můžeme je použít i jako pomazánku na chleba.



Krabí kremrolky


 Suroviny:

1 balíček listového těsta

1 balíček krabích tyčínek

sůl, kmín,

vejce na potření

Postup:

Plát listového těsta vyválíme a nakrájíme na proužky. Omotome kolem tyčinky jako kremroli a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Tyčinky na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí a kmínem.

Těsto na pizzu


 Suroviny:

300 g hladké mouky

2 dcl mléka

2 lžíce oleje

1/2lžičky soli

1 lžička cukru

1 kostka droždí

Těsto jsem zadělávala v pekárně. Po vykynutí těsto vyválíme a dáme na plech vysypaný moukou.

Na těsto dáme suroviny dle své chuti a dle druhu pizzy jak budeme péct. Pečeme cca 15minut na 200 dle typu trouby.

Naložený Hermelín


 Suroviny:

5 balení hermelínů

cibule, česnek

grilovací koření /dle sebe/

uzená červená paprika

1 bobkový list

slunečnicový olej

Postup:

Hermelíny rozkrojíme na plátky poté na čtvrtky. Pak se obalí ve směsí koření a papriky. Vkládám do sklenice nejdřiv cibuli, pak česnek na plátky a bobkový list. Na to dám 2 kousky hermelínu a stejně vrstvím až nahoru. Nakonec to vše se zalije slunečnicovým olejem. Dáme do lednice cca za 3 dny už můžeme kozumovat.


Tvarůžkový tatarák


 Suroviny:

200 g tvarůžků

1/2 červené cibule /nakrájené nadrobno/

3 polévkové lžíce-nasekané pažitky

1 čerstva chilli paprička bez semen

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce světlého piva

drcený kmín, sladká paprika

mořská sůl, hrubý mletý pepř

2 lžíce zakysané smetany

1 lžíce dijonské hořčiče, 1 lžíce worchestrové omáčky

topinky k podáváni.

Na dresing v misce použijte zakysanou smetanu s hořčičí a worchestrovou omáčkou, a také zbylé pivo a lžíci olivovévo oleje. Osolte opepřete a vmíchejte pažitku.

Tvarůžky nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s cibulí, a lžíci nasekané pažitky, chilli papričkou, lžíci olivového oleje,lžíci piva,špetkou kmínu, osolte a opepřete. Na talíři poprašit sladkou paprikou.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...