Monkey bread - malpi chléb je sladké trhací skořicové těsto, které se nekrájí, odlomí se na malé kousky těsta a jí se jen tak samotné nebo si můžeme dát nutellu či džem.
Suroviny:
450 g hladké mouky
1 balíček instatního droždí
1/2 lžičky soli
4 lžíce cukru
30 g rozpuštěného másla
200 ml teplého mléka
70 ml teplé vody
na otáčení kuliček: 100 g rozpuštěného chlazeného másla
200 g cukru, 2 lžičky skořice
V míse smícháme mouku se solí, v mouce uděláme důlek a vlejeme tam máslo, vodu. Nasypeme cukr a droždí. Vypracujeme těsto / bude se lepit přidáme mouku/. Zakryjte utěrkou a nechte odstát 45 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto cca rozdělíme na 50 částí, které tvoří malé kuličky o velikosti vlašského ořechu. Já prvně těsto rozdělila na 6 dílů, každý kus na polovinu a každý kus na 5. Ponořte každou kuličku do másla a obalte v cukru a skořicí.
Ukládejte do bábovkové formy ale -nedotlačovat! Hotové nechat ještě asi 30minut kynout. Pečeme ve vyhřaté troubě na 170 stupňů asi 40minut.