úterý 21. května 2024

Jogurtové domácí housky


 Suroviny:

500g hladké mouky

1 hrnek mléka

1-2 lžičky soli

špetka cukru

3 polévkové lžíce oleje

3 polévkové lžíce jogurtu

1/2 kostky droždí

na potření: vejce

na posyp: hrubá sůl, sezam, kmín, mák

Z mléka, droždí špetký cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Potom všechny suroviny pořádně promícháme zaděláme těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto nakrájíme na kousky a upleteme housky. Upletené housky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30minut kynout.

Pak potřeme vejce a posypeme dle chuti-sezam, sůl, kmín, mák.

Pečeme na 200stupňů asi 20minut /dle každého trouby/.

Pizza housky


 Suroviny:

Těsto:

1 hrnek /250ml/ teplé vody

25g čerstvého droždí

1/3 hrnku oleje

1 lžička soli

1/2 lžičky cukru

1 vejce

31/2 hrnku mouky hladké

Náplň:

100g tvrdého sýra

100g šunky

restované žampiony

rajčatový protlak

koření na pizzu

na potřeni: vejce

Na připrávu těsta jsem opět použila pekárnu, kde mi těsto i vykynulo. Těsto po vykynutí rozdělíme na 9 kusů.

Utvoříme koule a zploštíme /na střed uložíme, nakrájenou šunku, strouhaný sýr, restované žampiony, lžičku rajčatového protlaku a trochu koření na pizzu.

Zabalíme a zformujeme do tvaru housky. Potřeme vejcem /můžeme ještě posypat kořením na pizzu/. Necháme ještě 15minut kynout. 

Dáme do trouby předehřáte na 200stupňů a pečeme 25minut dozlatova/ dle trouby/.

Kynuté škvarkové zelňáky


 Suroviny:

200g hladké mouky

125g kysaného zelí

70g škvarků

50g vařených brambor

1 vejce

50ml mléka

1/3 droždí

1/2 lžičky cukru

11/2 lžičky soli

1 lžička kmínu

Kynuté škvarkové zelňáky lze dělat i v domácí pekárně./zadělávat i dát kynout/. Dáme do pekárny nejdříve tekuté suroviny, pak ostatní a necháme zadělat i vykynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na větší nebo menší kousky dle toho jak velké zelňáky chceme mít. 

Dáme je na plech a necháme ještě 10minut kynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180stupňů asi 20minut dle trouby.

Hamburgerové housky


 Suroviny:

240ml mléka

2 vejce

6 polévkových lžíc másla

1,5 polévkové lžíce cukru

1 lžička soli

500g polohrubé mouky

3/4 kostky droždí

Zaděláme klasické kynuté těsto. Já jsem na zadělaní použila pekárnu. Pak těsto dáme do mísy asi na hodinu kynout. Po vykynutí těsto propracujeme na vále / nemusíme podsypávat nelepí se/.

Vytvoříme placičky vysoké asi 1cm a naskládáme na plech na pečící papír. Necháme ještě 30minut ještě nakynout. Pak je pomašlujeme mlékem.

Pečeme při 200stupních do zlatavé barvy.

Tip- můžeme místo housek udělat třeba i rohlíky.... Já měla 6 kusů hamburgerových housek.

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...