pondělí 19. února 2024

Lázeňský knedlík


Suroviny:

400g tvrdší veky nebo housky

250ml-300ml mléka /dle potřeby/

3 vejce

50g hrubé mouky

sůl, hrst čerstvých bylinek /petržel, libeček/

Veku nakrájíme na kousky a dáme do mísy, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Žloutky rozšleháme ve zbylém mléce a přidáme do mísy. Osolíme přisypeme mouku, bylinky a promícháme. Nakonec z bílků ušleháme sníh a zapracujeme do směsi.

Na potravinářskou folii uděláme knedlík, který folii stáhneme na koncích zavážeme a propícháme párátkem. Knedlík vaříme ve vroucí vodě zvolna 20minut nebo i v paře. Po vyjmutí knedlík ihned rozbalíme a propíchneme aby vyšla pára a nesrazil se nám.

Do směsi můžeme přidat ještě 2 lžíce másla ale není to nutné. 

Domácí houskový knedlík


 Suroviny:

250ml mléka

1 vejce

500 g hrubé mouky /může být i polohrubá/

1 lžička cukru

1 lžička soli

1/4 kostky čerstvého droždí

3 hrstí kostek rohlíků

Se všech surovin uděláme těsto. Těsto nesmí lepit! Buď přisypeme mouku nebo přilijeme trochu mléka.

Po vykynutí vypracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 2-3 díly. Vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout.

Vaříme ve vodě:

Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut -po 10 minutách otočíme. Uvařené knedlíky několikrát propícháme.

Sweet chilli omáčka /domácí/

 Thajská sladká chilli omáčka se v Asii používá jako dochucovadlo ke kuřecím pokrmům. Můžeme si ji vyrobit ale lze ji najít  už v každém sor...