úterý 26. března 2024

Borůvkový koláč od babičky


 300g mouka polohrubá

20g droždí/1/2kostky/

1 polévková lžíce cukr písek

1 a 11/2dcl vlažného mléka

1/2dcl oleje

1 vejce

trocha soli

drobenka:

3 lžíce mouka polohrubá

3 lžíce cukr písek

1 lžíce máslo

900g čerstvých borůvek

Suroviny na těsto dáme do mísy a zaděláme. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu nakynout.

Na vále těsto pak vyválíme na velikost plechu, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Okraje přitiskneme do stran aby šťáva nevytekála pod těsto.

Na těsto nasypeme borůvky a posypeme drobenkou. Dáme do trouby na 180stupňů a pečeme asi 35 minut dle trouby.

Vždy se snažím některé recepty napsat jak už mi pak mamka řekla aby šlo zapamotovat, protože babičky ty pekly i po paměti a hodně si i nepsaly

Jablkový koláč se sněhem


 Těsto:

150g hera

150g cukr krupice

300g hladká mouka

1 vejce

mléko cca 2 polévkové lžíce/dle potřeby/

Náplň:

800g jablka strouhaná

1 vanilkový pudink

skořice, cukr dle chuti

Sníh:

4 bílky

2 polévkové lžíce cukru

Do mísy dáme hladkou mouku, cukr krupici, vejce, rozpuštěnou heru a mléko a uděláme těsto které necháme odpočinout.

Jablka nastrouháme a promícháme s cukrem a uvařeným pudinkem a skořicí.

Na vymazaný a vysypaný plech dáme těsto na něj jablka a dáme péct na asi tak 15-20minut.

Z bílků uděláme tuhý sníh a do něj zamícháme 2 lžíce cukru.

Na koláč dáme sníh a ještě dáme na 5 minut péct.


Mramorová malinová bublanina


 Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukr krupice

1 hrnek vlažného mléka

1/2 hrnku oleje

2 vejce 

1 prášek do pečiva

2 polévkové lžíce kakaa

maliny

Smíchat sypké suroviny, přidat vejce, vlažné mléko a olej, všechno dohromady krátce prošlehat.

Nalít část těsta na moukou vymazaný moukou vysypaný hlubší plech. Do zbytku těsta přidat kakao nalít na plech a lehce obě těsta na plechu promíchat. Posypat malinami a dát péct.

Pečeme na 180stupňů 30-35minut dle trouby.

Tvarohovo-kakaová buchta cik cak


 Těsto:

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek hrubé mouky

1 hrnek cukr krupice

3/4 hrnku oleje

1 hrnek mléka

1 vanilkový cukr

3-4 polévkové lžíce kakaa

2 vejce

Náplň:

500g tvarohu /může být i ve vaničce/

1 hrnek cukr krupice

1 hrnek mléka

1 práškový vanilkový pudink

1 vanilkový cukr

1-2 žloutky

Se všech surovin uděláme těsto. A vylijeme ho do hlubšího vymazaného vymazaného plechu. Trochu těsta si necháme na políti nahoru. Tvarohovou náplň smícháme a pomalu nalijeme na těsto. Nahoru způsobem cik-cak nalijeme zbytek kakaového těsta. Pečme na 170stupňu 30-35 minut dle trouby.

Koláč s rebarborou šlehačkový


 Suroviny:

Těsto:

Smetana ke šlehání 250ml a mléko dle oka

3 vejce

máslo 70g /rozpuštěné/

250g cukr krupice

280g polohrubá mouka

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

500g rebarbora /oloupaná a pokrájená na malé kousky/

Tvarohová náplň:

250g měkký tvaroh / v krabičce/

cukr krupice dle toho jak kdo má rád sladké

pudinkový vanilkový prášek 1 polévková lžíce

Drobenka:

hrubá mouka, cukr a máslo / dělala jsem dle odhadu/

Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny pak přidáme smetanu ke šlehání, vlažné méko a mouku, prášek do pečiva vše vyšleháme/promícháme/. Nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků.

Těsto rozetřeme na hlubší, vysypaný a vymazaný plech a navrch poklademe lžíci hromádky tvarohu. 

Rozetřeme pak posypeme rebarborborou a nakonec drobenka. Koláč pečeme na 170-180 do zlatova /zkoušíme špejli/ Upečený posypeme moučkovým cukrem.

Tentokrát jsem recept našla na netu.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...