úterý 6. února 2024

Česnekové trojúhelníky

 Recept mi dala teta a dělám je pravidelně moc nám chutnají.


Suroviny:

500ml mléka

100ml oleje

1 lžička cukru

2 lžičky soli

750g hladké mouky

1 kostka droždí

Náplň:

125g másla/změklého/

sůl dle chuti

12-15 prolisovaných stroužků česneků

posyp-sezamová semínka, kmín

Postup:

Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučené ploše nebo silikonovém vále, těsto se nelepí nemusí se podsypávat. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme a potřeme připravenou nádivkou a posypeme semínky. Zavineme jako závin a potřeme zbylou nádivkou a znova semínky. Dáme na plech kde pomoci radýlka rozkrájíme na šikmo na trojúhelníky /necháme vedle sebe neoddělujeme/.Necháme ještě 30minut kynout. Pečeme při 180stupních cca 30minut.

TIP:Na plát můžeme ještě poukládat plátky sýru, šunku atd. Fantazii se meze nekladou!


Gruzínský slaný koláč dle časopisu Food


Suroviny:

Těsto:

500g hladké mouky

1/2kostky droždí

125ml mléka

60g másla

lžička soli

1 rozšlehané vejce na potření

Náplň:

400g balkánského sýra

125g mozzarely

100g sušených rajčat

1 vejce

2 lžíce olivového oleje

čerstvé bylinky-oregáno nebo rozmarýn /může se nahradit sušenými/

-mouku smícháme s rozdrobeným droždím a solí

-přidáme vlažné mléko a vlažné rozpuštěné máslo

-těsto důkladně propracujeme až je hladké a lesklé

-poprášíme hladkou moukou a necháme kynout 1hodinu

-Během kynutí si připravíme náplň. Nahrubo nastrouhaný balkánský sýr smícháme s mozzarelou nakrájenou na malé kostičky, nasekanými bylinkami, vejcem a olivovým olejem.

-Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly. Vyválíme placku na, kterou rozetřeme náplň, okraje zahneme,aby byla náplň zcela zakrytá. Placku otočíme spojem dolů, vyválíme na tloušťku max2cm. Potřeme vejcem a stejný postup opakujeme i u druhé poloviny těsta.

-Pečeme 10 minut ve vyhřaté troubě na 240stupňů

TIP: Ještě teplou ji můžeme potřít máslem

Cuketový koláč


 Suroviny:

1 ks cuketa

15dkg tvrdého sýra

15dkg měkkého salámu

15dkg polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

2 vajíčka

1 malá cibule

4 stroužky česneku

sůl,pepř, majoránka

10g hera na vymazání

Tvrdý sýr nastrouháme na hrubo. Jakýkoliv druh měkkého salámu nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Přidáme vajíčka a mouku smíchánou s práškem do pečiva.

Vzniklou směs nám zvláční nahrubo nastrouhaná cuketa. Osolíme, opepříme a vmícháme majoránku.

Do herou vymazaného plechu a vysypaného rozetřeme vzniklou směs. Pečeme v troubě na 180 stupňů 45 minut. Je chutný za tepla i za studena.


Cookies s karamelizovanou cibulkou


 Suroviny:

1/2 hrnku heru

1 a 1/4 hrnku hladké mouky

1 lžička kypřicího prášku

1/2lžičky soli

1 vejce

1 větší cibule

tymián

3 lžíce oleje

1 lžíce cukru

Postup:

Cibuli nakrájejte na hrubo a zpěňte na oleji, když cibule začne zlátnout přidejte lžíci cukru a ještě pár minut opékejte. Pak cibuli vyndejte a nechte okapat přebytečný olej. V mise smíchejte jednotlivé igredience na cookies a na závěr do těsta vmíchejte zkaramelizovanou cibuli a tymián. Poté těsto lžičkou tvarujte do bochánků, které pokládejte na plech s pečícím papírem tak aby mezi sebou měli dostatek místa, protože těsto se postupně trochu na plechu roztéká.

Takto připravené cookies ještě navrch trochu posypte tymiánem. Cookies pečeme v předehřaté troubě na 180 stupňů 8-10 minut.

Tvarohové tyčinky


 Suroviny:

250 g tučného měkkého tvarohu

250 g hladké mouky

250 g másla nebo hery

sůl-kmín-vejce na potření

Postup:

Z tvarohu, mouky, změklého másla a špetky soli vypracujeme těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném válu placku. Potřeme ji rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a rádýlkem nakrájíme na proužky. Přeložíme je na vymazaný plech a v troubě vyhřate na 180 stupňů upečeme dozlatova.

Tyčinky můžeme posypat i sezamovým semínkem.

Cuketové koláčky


 Suroviny:

300 g polohrubé mouky

100 g taveného sýra /bez příchutě/

250 g hery

Náplň:

100 g sýr niva

cuketa

ořechy

Postup:

Všechny suroviny  zpracujeme rukama v těsto. Rozdělíme na poloviny, z každé uválíme váleček, rozkrájíme na stejné kousky /raději menší/. Z každého uděláme kuličku, dlani zploštíme a skleničkou uděláme důlek. Skládamé je na plech vyložený pečícím papírem. Důlky naplníme náplni ozdobíme ořechem a pečeme v troubě vyhřaté na 200 stupňů 15-20 minut.

Náplň: sýr i cuketu nastrouháme na hrubém struhadle/cukety o trochu větší hromada než sýru/ a smícháme. Po upečení si můžeme koláčky poprášit třeba mletou paprikou.

Olivové placky

 Doporučuji jako přílohu nebo i jako samostatné /těsto je takové pizzové/.


Suroviny:

500 g hladké mouky

1 kostka droždí

300ml vlažné vody

60ml olivového oleje

snítky rozmárýnu

olivy

Postup:

Z vykynutého těsta vypracovat 2 bochánky, z těch rukou vytvořit 2 placky, pokapat je olivovým olejem, rukama do nich vmačkat olivy a posypat rozmarýnem.

Péct na 250 stupňů 15 minut.


Rybízový džem černý rybíz

 Rybíz ač se nám může zdát, že je to obyčejné ovoce má na naše zdraví účinek neobyčejný


Suroviny:

černý rybíz

cukr písek

želírovací přípravek není nutný-rybíz obsahuje velké množství pektinů

Postup:

Rybíz pořádně opláchneme a zbavíme všech nečistot. Jestliže máte doma odšťavňovač nemusíte rybíz zbavovat stopek vylisujete ho i ze zelenými částicemi. Jestliže lis nemáte musíte si trochu pohrát kuličky čistě otrhat.

Obraný a propláchnutý rybíz dáme do hrnce a povaříme tak 10minut aby změknul a pak ho propasírujeme přes síto, šťávu nalijeme do odměrky aby jsme zjistili kolik ji je a pak zpět do hrnce.

Na 1l šťávy je 800g cukru. Znovu rybíz povaříme během vaření sbíráme pěnu, pak dáme cukr a vaříme 10minut na mírném ohni. 

Jestliže džem chcete mít jako tuhý rosol, přidá se zároveň s cukrem i želirovací prášek ale stačí poloviční množství.

Když nám to začne tuhnout je hotovo-mužeme si také pro jistotu udělat zkoušku na talířku a po cvhvilce vidíme.

Horký džem plníme do skleníček a uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

Já ale ještě džem sterilizuji 20 minut na 80 stupňů ale kdo nechce nemusí se to dělat.

Domácí jahodová dřeň se smetanou


 Suroviny:

1 kg čerstvých jahod

cukr dle chuti

kysaná smetana

kelímky/koupíme v každém papírníctví/

Postup:

Jahody odšťopkujeme a dobře propláchneme pod studenou vodou. Dáme do větší misky a tyčovým mixérem rozmixujeme poté dle chuti osladíme a přidáme kysanou smetanu.

Naplníme do kelímku a dáme do mrazáku.

TIP: Kdo nechce může i bez kysané smetany. Kdo má rád čokoládu může si dát do kelímku i čokoládovou polevu.

Zelenina pod maso

 Moje maminka vždy dělávala tuto zeleninu pod maso .


Suroviny:

1 kg cibule

1 kg rajčat

1 kg paprik

220 g česnek

250 g soli

Postup:

Zeleninu očistíme pokrájíme a semeleme na masovém strojku. Přidáme sůl a necháme 10 hodin odstát, občas vždy promícháme. Nakonec dáme do sklenic a do lednice.

Skvělá k marinování masa!

Jablková nutela


 Suroviny:

2kg jablek

750g cukr písek

3 vanilkové cukry

2 čokoládové pudingy

90g kakaa

100g mletých lískových ořechů

1 salko

Postup:

Jablka očistíme nakrájíme na kostky a rozvaříme. Přidáme cukr, puding, kakao a pořádně promícháme a vše rozmixujeme. Přidáme salko a ořechy a plníme do sklenic. 

Nakonec sterilizujeme cca 20 minut

Švestkový kečup


 Suroviny:

500g čerstvých švestek

30-50ml jablečného octa /dle kyselosti švestek/

30g třtinového cukru

100ml vody

1 stroužek česneku

1/2 kavové lžičky skořice

1/3 kávové lžičky pernikového koření

špetka kájenského pepře-jinak kájenský pepř je také chilli

Postup:

Švestky omyjeme a vypeckujeme. Nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou a octem,přidáme veškeré koření, cukr i rozmačkaný česnek. Přivedeme k varu a dusíme 30 minut/dle zralosti švestek/ rozvařenou horkou hmotu rozmixujeme. Za stálého míchaní směs ještě provaříme a horký kečup plníme do napařených sklenic, zavíčkujeme obrátíme dnem vzhůru a nechame vychladit.

Já jsem do receptu přidala sůl ta mi tam chyběla a přidala více chilli aby byl pikatnější.

Malinová marmeláda


 Suroviny:

1kg malin

500g želírovacího cukru nebo 800g cukr písek

1 lžička kyseliny citronové

rum

Postup:

Maliny si nejdříve namočím na chvíli do osolené vody aby červíci vyplavali na hladinu. Sliju a nechám pak vykapat. Očištěné maliny rozváříme přidáme cukr a vaříme 15 minut. Pak provedu zkoušku na tuhnutí na talířek když nesteče je hotovo!

Přidáme kyselinu citronovou zamícháme a do sklenic. Já dávám vždy před zavřením sklenice malou lžičku rumu /déle vydrží/. Zavřeme otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.


Sirup z červeného rybízu

 Sirup jsem dělala prvně inspirovala jsem se receptem z internetu-čarujeme.cz


Suroviny:

červený rybíz

1,7kg cukru na 1litr šťávy

kyselina citronová

Postup:

Rybíz očistíme od stopek, dáme do hrnce a trochu rozmačkáme. Rybíz zalijeme vodou aby byl zcela ponořený a k rybízu přidáme trochu kyseliny citronové.

Necháme odpočívat do druhého dne a občas promícháme. Druhý den směs přecedíme přes plátýnko a lehce vymačkáme. Šťávu dáme do velkého hrnce přidáme cukr-dle toho kolik šťávy jsme připravili.

Na každý 1l přisypeme 1,7kg krupicového cukru a 3-10g kyseliny citronové. Čím sladší rybíz tím víc kyseliny citronové. Vložíme hrnec na plotnu a necháme veškerý cukr rozpustit,jestli se vytvoří pěna sebereme ji. Horkým sirupem plníme sklenice a necháme vychladnout.

Jablková náplň s ořechy

 Recept mám od tchýně-používám jako náplň do buchet a koláčů.


Suroviny:

2,5 kg sladších jablek

500 g cukr písek

100 ml jablečného octa

250 g vlašských ořechů / celých nebo můžou být i mleté/

Postup:

Omytá jablka oloupeme, podélně rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Pokrojime na plátky, a v širším kastrolu smícháme s cukrem, podlijeme octem a za občasného míchání dusíme pod poklicí zvolna 10 minut. Poklici sejmeme a za stálého míchaní vaříme dalších 20 minut. Vmícháme ořech ještě krátce povaříme a horké plníme do sklenic.

Sklenice zavíčkujeme a obracené dnem vzhůru necháme vychladnout.

Třešňová marmeláda

 U nás doma se moc třešně neoblíbili tak dělám marmeládu. 


Suroviny:

2 kg třešni

1 kg cukr písek

2 ks gelfix extra 2:1/dr.oetker/

kyselina citronová

skleničky

Postup:

Omyté třešně vypeckujeme a nejlépe ponorným mixerem rozmixujeme na kaši. Poté přidáme cukr smíchaný s gelfixem a přivedeme k varu vaříme. Vaříme 5-10 minut. Vmícháme trochu kyseliny citronové. Na talířku si můžeme udělat zkoušku zdali máme marmeládu dosti tuhou. Po uvaření ihned marmeládu horkou plníme do skleniček. Otočíme do vychladnutí dnem vzhůru.

Výhoda domácí marmelády je, že si ji můžeme ochutit dle libosti.

Švestková povidla /od babičky/


 Suroviny:

2,5 kg čerstvých švestek

0,5kg cukr písek

2dl ocet/ já dávám přednost vinnému octu/

1 kávová lžička skořice

Postup:

Omyté vypeckované švestky dáme do hrnce, zasypeme cukrem a zalijeme octem -v žádnem případě nemíchat!!!

Hrnec přiklopíme poklicí a necháme do druhého dne odležet. Nejdůležitější na tom receptu je že povidla se nemíchají.

Druhý den hrnec tak jak je, opět bez míchaní postavíme na sporák. Je dobré dát pod hrnec plotýnka aby byl přívod tepla pod celým hrncem stejný-dnes už se nevaří v kamnech.

Poté dáme švestky vařit na 2,5-3 hodiny záleží na tom jak hustá povidla chceme. Povidla přivedeme k varu na prudkém ohni a vaříme po dobu 1hodiny poté stáhneme na minimum a dovaříme do uvedeného času. Pořád se nemíchají...

Svařené švestky nakonec rozmixujeme ponorným mixerem, dohladka a přidáme skořici. Horká povidla dáme do připravených sklenic zavřeme obrátíme a necháme vychladit. Jsou li povidla tužší můžeme je zředit rumem. Povidla  mají trochu načervenalou barvu ale časem nám hodně ztmavnou.

Recepty naších babiček jsou někdy zajímavé-musí se zkoušet. Babičky málo kdy psaly a jak už tak psala maminka a ta si  jen značila pár věci třeba co tam patří a vše měla v hlavě. Receptů na povidla měla ještě asi 2 nikdy nevím, který udělat.


Domácí švestková povidla

 Tento rok jsem dělala dva druhy povidel 1 klasicky od babičky a ten jsem našla na internetu je trochu jiný než klasická tak uvidím.


Suroviny:

Budeme potřebovat vyzrálé až přezrálé švestky

krupicový cukr

citronovou šťávu nebo vinný ocet

badyán, skořici, hřebíček, rum

Postup:

U přezrálých švestek moc cukru není třeba, jinak počítáme na zhruba 100g vypeckovaného ovoce.

Komu by přišlo málo sladké přidá cukr.

Nejdříve švestky omyjeme zbavíme stopek vypeckujeme a necháme okapat. Vypeckované švestky umeleme na masovém mlýnku nebo je rozmixujeme ručním mixerem na kaši. Vznikne nám hustá ovocná kaše.

Dle chuti si připravíme koření: badyán, skořicí, hřebíček které umeleme najemno. Z každého nám bude stačit 1-2 špetky abychom povidla lehce ovoněli.

Pomleté švestky dáme do hrnce nejlépe ze širokým dnem. Za téměř stálého míchání vaříme 1 hodinu. Pak přidáme šťávu z 1 citronu nebo 125ml vinného octu. Já jsem použila na 1,5 kg švestek šťávu z 1 citonu a 100g cukru. Oslazená povidla vaříme další 1,5 až 2 hodiny podle požádované hustoty a pravidelně mícháme. 

Hotová povidla by měla odpadávat z vařečky, v závěru povidla ochutíme kořením a rumem. Není třeba zavařovat -horké povidla naplníme do sklenic a uzavřeme. Otočíme a necháme vychladnout.

TIP:Pro větší trvanlivost kapneme va sklenicích na povrch trochu rumu, po vychladnutí by se nám měl vytvořit škraloup.



Jablková přesnídávka s pudingem

 Dělala jsem prvně pro vnoučata a je moc dobrá.


Suroviny:

1kg jablek

cukr písek / dle potřeby/

vanilkový puding

mixer ruční

sklenky malé

Postup:

Omyté oloupané jadřinců zbavené jablka nakrájíme na čtvrtky.

Dáme do hrnce s vodou asi 1/2l přidáme cukr dle sladkostí jablek a uvaříme.

Jablka po uvaření rozmixujeme ručním mixerém co se vařili.

Přidáme vanilkový puding rozmíchaný v 1/2 hrnku vody a pár minut povaříme.

Dáme do skleniček a sterilujeme na 80 cca 5-10 minut.

TIP: Do přesnídávky můžeme přidat i broskve. 


Okurky nakládačky-řezy


Suroviny:

okurky

Nálev:

1 dávka

1,5 l vody

20dg cukr písek

5dk soli

300ml ocet

Do sklenic: 

kopr,křen,cibule, hořčičné semeno, bobkový list, celý pepř, nové koření, mrkev /na ostřejší i chilli papričky/. My máme rádi pikantní tak dělám vždy pár sklenic.

Suroviny na nálev uvaříme.  Naskládame okurky do sklenic, zalijeme uvařeným nálevem a zavíčkujeme. 

Sterilujeme na 80 asi 20 minut. V troubě  sterilujeme na 100 stupňů 40minut,na plechu s trochou vody až vidíme, že okurky změnili barvu.

Okurky na řezy krájíme na kotoučky nebo na delší špaličky.

Okurkový salát

 Recept o maminky z receptů


Suroviny:

4 kg okurek

1/2 kg paprik zelených

1/2 kg cibule

1/2 l ocet

1/2 cukr písek

1 deko

Postup:

Okurky, papriky, cibuli nastrouháme. Přidáme ocet cukr a deko. Vše pořádně promícháme a za občasného míchání necháme 24 hodin odležet.

Poté dáme do sklenic a sterilizujeme jako okurky.

Dýňový kompot s ananasem

 Tento recept mám od své tchýně.


Suroviny:

2,5-3 kg dýňě

750 g cukr krupice

0,25l octa

1-2 citrony

celá skořice

hřebíček

1 ananasový kompot

voda

Postup:

Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na 1-2 centimetry velké kostičky. Dáme do větší mísy nebo hrnce s vodou a octem, všechny kousky musí být ponořené.

V tomto nálevu dýni necháme přes noc. Druhý den dýni scedíme dáme do hrnce, zasypeme cukrem přidáme hřebíček a skořicí a nakonec zalijeme vodou. Asi cca 3L vody neměřím to někdy dám vody i více.

Citrony oloupeme a odpeckujeme a nakrájíme na tenké plátky,na dno každé sklenice dáme kolečko citronu. a zbylý citron přidáme do hrnce. Vaříme na mírném ohni až kostičky dýně změknou a zesklovatí. Kostičky se nesmí rozvařit aby se rozpadaly!!!

Nakonec přilijeme ananasový kompot a necháme přejít varem. Poté nalijeme do sklenic a pak sterilizujeme 15minut na 80 stupňů. Každý zavařuje svým způsobem, někdo na sporáku v zavařovácím hrnci, někdo jen tak v hrnci s vodou a někdo v troubě.  Já zavařuju v troubě /předehřeju na 200 stupňů dám sklenice na utěrku a plech s teplou vodou nechám v troubě 15 minut poté do vychladnutí.

Smoothie

 S jedovatými látkami se v dnešní době potkáváme téměř na každém kroku. Smoothie nám z části k detoxikaci organismu. Má zkušenost s nádorovým onemocněním tak se aspoň trochu snažím držet. Protože nemám vůbec žádnou imunitu.


Suroviny:

2 hrsti baby špenátu nebo spařené brokolice

2 banány

1 mandarinka

1 kiwi

kozí mléko nebo sojové mléko

chia semínka nejlépe rozemletá

goji bery

sezamová semínka

Tento tekutý nápoj můžete připravit jak z ovoce tak i zeleniny současně. Do smoothie přidáme vše co nám chutná. Základ pro zdraví je ale špenát kiwi či brokolice zbytek je na vás! Hlavně pak semínka jsou důležíte.

Mléko může být i klasické.

Sirup z černého rybízu

 Recept mám od své tety dělá dle receptu babičky ale nějaké vychytávky udělala . Vždy mám od ní i rybíz tak mám z čeho udělat. Domácí je nejlepší.


Suroviny:

černý rybíz

cukr písek

kyselina citronová

Postup:

Černý rybíz obereme a propláchneme. Dáme do většího hrnce a zalijeme vodou aby byl všechen rybíz ponořený. Přikryjeme a necháme 24 hodin v klidu ale klidně můžeme i 12 hodin jen. Nemusí se dávat na chladné místo může být třeba v kuchyni na sporáku.

Druhý den si připrávíme dětskou plenu nebo gázu, přez kterou budeme rybíz mačkat do čistého hrnce.

Poté co je vše vymačkané následuje vaření, odměrkou si odměříme kolik litru jsme vymačkali a podle toho si připravíme cukr. 

Na 1 litr šťávy vyjde tak 700 g cukru. Vaříme dokud nezačne šťáva vřít a občas promícháme aby se cukr rozpustil a celou dobu sbíráme pěnu.

Když začne štáva vřít necháme ještě 20 minut vařit  a před koncem přidám trochu kyseliny citronové.

Pak odstavíme z plamene a necháme 15-30minut stát. Mezitím si přichystáme láhve a trychtýř.

Rada mé tety-Láhve vypláchnout vždy alkoholem /nekazí se/.

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...