úterý 6. února 2024

Gruzínský slaný koláč dle časopisu Food


Suroviny:

Těsto:

500g hladké mouky

1/2kostky droždí

125ml mléka

60g másla

lžička soli

1 rozšlehané vejce na potření

Náplň:

400g balkánského sýra

125g mozzarely

100g sušených rajčat

1 vejce

2 lžíce olivového oleje

čerstvé bylinky-oregáno nebo rozmarýn /může se nahradit sušenými/

-mouku smícháme s rozdrobeným droždím a solí

-přidáme vlažné mléko a vlažné rozpuštěné máslo

-těsto důkladně propracujeme až je hladké a lesklé

-poprášíme hladkou moukou a necháme kynout 1hodinu

-Během kynutí si připravíme náplň. Nahrubo nastrouhaný balkánský sýr smícháme s mozzarelou nakrájenou na malé kostičky, nasekanými bylinkami, vejcem a olivovým olejem.

-Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly. Vyválíme placku na, kterou rozetřeme náplň, okraje zahneme,aby byla náplň zcela zakrytá. Placku otočíme spojem dolů, vyválíme na tloušťku max2cm. Potřeme vejcem a stejný postup opakujeme i u druhé poloviny těsta.

-Pečeme 10 minut ve vyhřaté troubě na 240stupňů

TIP: Ještě teplou ji můžeme potřít máslem

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...