čtvrtek 13. června 2024

Housky s jogurtem


 Suroviny:

500g hladké mouky

1 hrnek mléka

1 kávová lžička soli

špetka cukru

3 polévkové lžíce oleje

3 polévkové lžíce jogurtu

1 kostka droždí

Na potření:

1 vejce

Posyp:

mak, hrubá sůl, sezam, kmín

Já jsem jako skoro vždycky zadělávala těsto v pekárně. Kdo nemá pekárnu nejdříve udělá: z mléka droždí špetky cukru vzejít kvásek.

Poté všechny suroviny pořádně promícháme a necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě.

Vykynuté těsto nakrájíme na kousky můžeme udělat klasicky housky anebo také uplést ze dvou copů.

Hotové housky na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30minut kynout. Kdo chce má doma formu na značení tvaru housek malinko přitlačí.

Pak potřeme vajíčkem a posypeme dle chuti.

Dáme péct do předem vyhřaté trouby a pečeme na 160stupňů. Zkoušíme špejlí.

Já jsem do receptu musela přidat trochu více mouky než těsto bylo takové jak má být.

Tento recept jsem našla na internetu tak jsem vyzkoušela.



Cibulový chléb


 Suroviny-Postup

0,5 kg hladké mouky

1/2 lžičky octu

1/2lžičky cukru

1 a 1/2 lžičky soli

1 kostka droždí

cca 300ml vody

3 cibule

trochu sádla na osmažení cibule

Cibuli osmažíme na sádle dozlatova a na ubrousku necháme okapat. 

Uděláme těsto vmícháme cibuli a necháme kynout.

Pak uděláme bochánek dáme na plech na pečící papír a necháme ještě trochu nakynout.

Pečeme ve vyhřaté troubě na 180stupňů asi 45 minut.

Během pečení potíráme slanou octovou vodou.

Zkoušela jsem dát i místo cibule vlašské ořechy.

Hrnkový chléb pro začátečníky


 Suroviny:

3 hrnky mouky hladké

1 kostka droždí

2 kávové lžičky soli

1,5 hrnku vody

Všechny suroviny vařečkou v misce spolu vařečkou promícháme, aby se dobře spojily. Kdo má troubu může si chleba namíchat a nemusí ručně zadělávat. Zadělané těsto dáme do misky a zakryjeme a necháme při pokojové teplotě 8 hodin, nebo 6 hodin nejdele však 12 hodin. Čím déle těsto kyne budou oka větší.

Když těsto vykyne rozehřejeme troubu i s pekáčem a poklici na 250stupňů. Těsto pak přendáme do horkého pekáče zakryjeme pokličkou a vložíme do spodní části trouby na 30minut péct. Pak pekáč vyjmeme poklici dáme stranou a pečeme dalších 20minut na 230stupňů.

Takto se nám propeče kůrka dozlatova. Chléb necháme vychladnout na mřížce.

Těsto se nijak netvaruje, chléb se přízpusobí tvaru pekáče. Je proto mít dobré mít pekáč dobře tak 22-26 ne příliš velký. Já si tento chleba dělávám spíše ze špaldové mouky.

Inspirovala jsem se na webu na stránkach bonvivavi recepty sk

Rohlíky ze špaldové mouky/slané/


 Suroviny:

6 hrnku špaldové mouky

4 dcl vlažné vody

250 ml mléka

1 dcl másla

1 kávová lžička soli

1 lžíce třtinového cukru

1 kostka droždí

slunečnicová semínka nebo chia semínka

kmín, hrubá sůl

vejce na potření

Všechny suroviny dáme do pekárny a dáme vypracovat vláčné těsto. Poté těsto přendáme do mísy a necháme vykynout.

Po vykynutí si rozdělíme na 3 díly, vyválíme kolečka a každé kolečko a každé kolečko si rádýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků. Trojúhelníky začneme motat od nejnišší strany a vytvarujeme rohlíky.

Nebo rohlíky uděláme že si těsto rozděláme na 8-12 zaleží jak velké rohlíky chceme mít. Každý kousek vyválíme ne až ke kraji a začneme namotávat rohlíky. Dlaňěmi dotvarujeme na větší či menší.

Potřeme vajíčkem, posypepeme kmínem a solí nebo můžeme i posypat i makem.

Dáme na plech na pečící papír opět necháme chvíli kynout a dáme péct. Pečeme při 200stupních asi 15-20minut _dle trouby/

Kdo nemá pekárnu těsto připraví jako obvykle ručně

Domácí chleba pečený v pekárně


 Nedávno jsem si pořídila novou pekárnu, pač stará dosloužila a jak je vidět u mých receptů dost je zadělávám v pekárně. Pekárna Eta Delicca mě nezklamala.

Suroviny:

350ml mléka plnotučného

3 polévkové lžíce oleje

1 polévková lžíce octu

200g hladké mouky

150g celozrné žitné mouky

150g polohrubé mouky

1 sáček sušeného droždí

1-2 malé lžičky soli

1 malá lžička cukru

Suroviny na chleba v uvedeném pořadí dáme do pekárny a nastavíme si program.

Já dala program celozrný a nastavila střední velikost- kůrka tmavá.

Při posledním hnětení jsem vyndala háky aby nebyly v chlebu díry.

Do chlebu si můžete přidat i semínka slunečnice či sezamu dle chuti.

Pekárna má předehřev, hnětení, odpočinek, dostatečné kynutí a náslédne udržování teploty a to vše bez nutnosti vašeho zásahu.

Recept jsem našla na netu pro jinou pekárnu já si jen upravila suroviny.

-




Domácí chléb 2


Od doba co si doba peču chléb, a stále zkouším nějaké recepty i na pečivo co mám i po mamince, babičce a ještě od kamarádek v obchodě koupím občas. I když ty některé recepty se až tak moc neliší já spíše zkouším měnit mouku.

Tento chléb není složitý.

Suroviny:

600g chlebové mouky

1 kostka droždí/ můžeme použít i sušené/

sůl

chlebové koření kdo nemá stačí kmín

trochu cukr písek

Do velké mísy dáme chlebovou mouku a všechny sypké suroviny a zalijeme vodou. Vařečkou promícháme aby se vše spojilo. Já si těsto převážně zadělávám v pekárně. 

Poté zadělané těsto těsto v misce přikryjeme potavinářskou folii a necháme kynout 8-10hod. 

Klidně si těsto můžeme zadělat večer dát ho do trouby tam je stabilní teplota a nechat kynout do rána.

Vykynuté těsto vložíme do vysypané ošatky moukou a necháme kynout ještě 1/2 hodiny.

Mezitím si do trouby dáme nahřát pekáč i s poklicí /nebo můžete upéct na pečícím kameni /

Pekáč vyndáme opatrňě těsto vyklopíme do nahřátého pekáče i s poklicí na 1/2 půl hodiny na 250stupňů.

Poté pekáč vyndáme poklici sundáme vrátíme zpět na 20 minut aby se nám krásně dopekla kůrka.

Upečený chleba vyklopíme na mřížku.

Tento chleba patří mezi mé oblíbené ale radši je dát místo chlebové mouky hladkou mouku kdo má rád větší dírky, jak je hladká se udělají.

Domácí chleba z hrnce od Květky


 Recept mám od své kamarádky ze Strakonic Květušky Kulhánkové. 

Suroviny:

1 hrnek žitné chlebové mouky

3 hrnky hladké mouky

2 kávové lžičky soli

1/2 kávové lžičky sušeného droždí

1 kávovou lžičku octa

2 hrnky studené vody

Postup:

Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a nasucho promícháme, pak přimícháme ocet a vodu.

Vše promícháme na řidší těsto a posypeme trochu moukou.

Mísu přiklopíme nebo zakryjeme igelitem a necháme v chladu nejlépe přes noc 12-18hod. kynout.

Poté těsto promícháme vařečkou a opět posypeme moukou. Necháme ještě v teple 30minut kynout.

Zatím rozpálíme troubu na 230stupňů a dáme do ní hrnec s poklicí na 30minut ve kterém budeme péct chleba aby se rozpálil.

Poté do horkého suchého hrnce vyklopíme pomocí stěrky nakynuté těsto.

Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme 30minut pak poklici sundáme a pečeme ještě 20minut.

Je nutné dodržet rozpálení hrnce s poklicí 30minut -pak se nám chleba krásně vyklopí.


Bramborové bulky


 Těsto:

1kg vařených brambor

cca 350g hrubé mouky

2 vejce

50ml mléka

3-4 trojúhelníčky taveného sýru

10g sušeného droždí

Já těsto zadělávala v pekárně. Do domácí pekárny dáme mléko, rozkvedlané vejce, sůl, sýr, nastrouhané nebo prolisované brambory, hrubou mouku a nakonec droždí. Spustíme program na přípravu těsta. Když děláme těsto v pekárně u tohoto receptu musíme trochu pohlídat aby pekárna rovnoměrně těsto zpracovala. Případně přidat trochu mouky.

Když těsto vykyne, nabíráme ho pomoučenou lžíci a klademe na plech na pečící papír. /tvarujeme bulky/. Pečeme na 180stupňů asi 20minut /dle trouby/. Bulky hnědnou zespodu více než shora.

Můžeme je posypat před pečením solí.

Slané pletenky


 Těsto:

200ml vody

1 kávová lžička cukru

1 kávová lžička soli

1 kávová lžička sušeného mléka

100ml oleje

1 žloutek

500g hladké mouky

1 kostka droždí

Na pomazání:

bílek-sůl, sezam, mořská sůl

Pokud máte pekárnu při zpracování těsta postupujte jako obvykle, ale nechte si těsto v pekárně jen namíchat. Když budete dělat těsto klasicky ručně udělejte nejdřív kvásek. Nalejte ho na mouku přidejte ostatní suroviny a pořádně propracujte těsto. Těsto necháme kynout. Po vykynutí těsto přendáme na vál nebo silikonovou podložku a rozdělíme na 6 části, umotáme pletenky. Potřeme bílkem posypeme solí nebo sezamem. Pečeme 230stupňů cca 12minut- dle trouby


Housky/malé/


 Suroviny:

300ml mléka

25g másla

1 lžička soli

500g hladké mouky

1/2 čerstvého droždí 

Zpracujeme těsto a necháme kynout. Po vykynutí těsto dáme na vál nebo silikonovou podložku /těsto se nelepí nemusí se podsypávat/ a umotáme malé housky.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30minut kynout. Pak pomašlujeme vejcem /nebo jen žloutkem, mlékem, nebo vodou/. Posypeme semínky nebo hrubou solí a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180stupňů 15-20 minut.

Slané rohlíky


 Suroviny:

250 ml voda

20g droždí

1 kávová lžička hnědého cukru a na špičku nože mleté kávy

1 kávová lžička cukr písek

1 lžička soli

4 polévkové lžíce oleje

300g hladká mouka

150g polohrubá mouka

na posyp:

hrubozrná sůl, kmín

Do pekárny dáme suroviny v tom pořadí jak jsou uvedeny, v pekárně nám těsto i vykyne. Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 8 nebo 12 dílů. 

Každý kousek vyválíme na obdélník ale ne až do konce, od hrubšího namotáme a uděláme rohlíky.

Položíme je na plech na pečicí papír postříkáme rozprašovačem s vlažnou vodou a posypeme solí a kmínem.

Rohlíky dáme péct do trouby na 220stupňů na necelých 20minut /dle trouby/. Před pečením je ještě jednou postříkáme vodou.

Housky-Rohlíky


 Suroviny:

1kg hladká mouka

3dcl voda

3dcl mléko

1dcl olej

1 kostka droždí

1 lžička soli

1lžička cukr písek

na potření- 1 vejce a 0,5dcl osolené vody

Já jsem na přípravu těsta použila pekárnu kde mi těsto i vykynulo. Těsto jsem rozdělila asi na 28 části a udělala koule, které jsem nechala 15minut kynout.

Ze 14 ks kouli jsem udělala rohlíky a 14ks jsem nechala dál kynout. Před pečením rohlíky potřeme vajíčkem smíchaným s vodou. Housky nařízneme potřeme posypeme kmínem a solí a dáme péct. Pečeme na 220stupňů 12-15minut.

Cibulové bagety


 Suroviny:

600g hladká mouka

400ml teplá voda

10g sušené droždí

10g soli

2 zkaramelizované cibule

Těsto je nejlepší si zadělat večer. Nejdříve se smíchá voda s moukou a nechá se 1/2hodiny odpočinout.

Mezitím se zkaramelizuje cibule tak, že na pánvičce na trošce oleje orestujte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Když změkne a začne chytat zlatavou barvu přidáte 1 lžíci kávovou pískového cukru a necháte zkaramelizovat. Cibuli dáme na ubrousek okapat a vychladit.

Po půlhodině do těsta přidáte sůl, sušené droždí, vychladlou cibuli. Těsto pořádně vypracujeme. Dáme do mísy zakryjeme folii a dáme na noc do lednice.

Připravíme si pečicí papír co půjde na plech, papír vysypeme moukou a dáme těsto.  Rozdělíme na 3 části a vytvarujeme bagety a necháme ještě 1hodinu kynout.

Troubu na 230stupňů i s plechem pak plech vyndáme přendáme na něj bagety s pečicím papírem a dáme péct. Teplotu snížíme na 190stupňů a pečeme 20-25minut.

Bagety můžeme šikmo naříznout před pečením.

Recept mám opět od kamarádky Tani.


Celozrné housky


Suroviny:

400g pšeničné chlebové mouky

100g celozrné žitné mouky

2 kávové lžičky soli

2 polévkové lžíce oleje

půl kostky droždí /kostka 42g/

310ml mléka

vajíčko na potření

na posypání:

1 lžička hrubé soli

1 lžička maku

1 lžička sezamového semínka

dýňové smínka

smíchat a sypat

Se surovin uděláme těsto a necháme kynout. Těsto po vykynutí rozdělíme na 8 dílů, uděláme houstičky.

Potřeme vejcem a obalíme ve směsi semínek a solí. Necháme ještě na plechu na pečícím papíře 15minut kynout. Pečeme pak 20minut při 180stupních.

 

Máslové bulky s bylinkami a sýrem


 Suroviny:

50g hera

1 hrnek mléka 

1/2 hrnku vody

2 polévkové lžíce cukr písek

2 vejce

1/2 lžíčky, oregána, bazalky, tymiánu

2 lžičky česnekové soli

60g strouhaného parmazánu

550g hladké mouky

1/2 kostky droždí / může být i sušené 2 lžičky/

Se všech surovin zaděláme těsto. Těsto dáme kynout. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučené ploše nebo silikonovém vále. Těsto se nelepí. Vytvoříme 16 bulek a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout přikryté /pod utěrkou 30-40minut/.

Pak pomašlujeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170stupních 20-30minut./jak komu peče trouba. Hotové bulky ihned z plechu na mřížku.

Cabiatta housky


 Suroviny:

350ml vlažné vody

2 polévkové lžíce olivového oleje

500g hladké mouky

2-3 lžičky soli

1 lžička cukru

1 kostka droždí

Se všech surovin uděláme těsto. Těsto dáme do mísy a necháme cca 1 hodinu kynout. Potom těsto vyklopíme na pomoučenou plochu nebo silikonový vál a rozdělíme na 10 stejných dílů.

Vytvarujeme je do kulatého tvaru a lehce zploštíme. Housky dáme na plech na pečící papír a necháme ještě 30minut kynout. Pomašlujeme je mlékem a poprášíme moukou.

Dáme do trouby a pečeme při 200stupních cca 20minut.

Můžeme přidat do housek / třeba koření na pizzu/ dle chuti.

Rychlé žemle


 Recept mám od kamarádky Táni.

Suroviny:

300ml voda

2 lžíce sušeného droždí

1 lžíce medu

1 lžíce soli

4 lžíce oleje

1 lžíce citronové šťávy

1 vejce

200g celozrné žitné mouky

300g pšeničné mouky

Zapneme pekárnu s programe příprava. Nalijeme vlažnou vodu, med a nasypeme droždí. Přidáme mouky, vejce citronovou šťávu, olej navrch sůl. Po zpracování těsto hned začne kynout. Vypneme pekárnu a těsto poté přendáme na vál nebo na podložku.

Rozdělíme ho na 16 menších nebo na 12 větších dílů. Podle toho jak velké chceme housky mít- a uděláme koule.

Přeložíme na plech vyložený pečícím papírem postřikáme je vlažnou vodou a necháme ještě 10minut kynout. /můžeme posypat sezamem/.

Vložíme do vyhřáté trouby na 230stupňů a po 10 minutách snížíme na 180stupňů, opět postříkáme a už jen pár minut dopečeme.


Bulky se sýrem


 Suroviny:

450ml vody

90ml oleje

2 lžičky cukru

2 lžičky soli

840g hladké mouky

1 kostka droždí

tvrdý sýr na posyp- nejlepší je 30% tuku

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté pak tuhé a použijeme program na těsto /zadělaní a kynutí/. Vykynuté těsto vytáhneme propracujeme a rozdělíme na díly, /dělala jsem bulky větší měla jsem jich 12 kousků/.

Z každého kousku uděláme bulku a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Svrchu je sploštíme a necháme nakynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem.

A upečeme ve vyhřáté troubě. 

Těsto se lépe zadělává ručně / množství surovin je určeno jen pro velké pekárny/. Takže do menších se musí upravit kdo má malou.

Dalamánky jogurtové


 Tento recept jsem o viděla na webu jen jsem si upravila suroviny. Na posyp jsem si dala kmín a sůl a olivový olej. Jsou to neobvyklé dalamánky protože se tam dává jogurt ale opravdu stojí za to je upéct. Já je pekla prvně hne dva dny po sobě mizely ještě teplé....

Suroviny:

250ml mléka

150ml bílého jogurtu

1 polévková lžička olivového oleje

2 kávové lžičky soli

1,5 hrnku hladké mouky

1 hrnek žitné mouky

1 lžička cukru

1 kostka droždí

na posyp: hrubá sůl, kmín

Já těsto jako skoro vždy zadělala v pekárně. Do pekárny vložíme všechny suroviny v uvedeném pořadí a zapneme. Kdo nemá pekárnu zadělá klasický ručně.

Zadělané těsto vyndáme dáme do mísy a necháme vykynout. Hotové těsto propracujeme a rozdělíme na 10 ks. Z každého kousku vytvoříme kuličku, kterou trochu zmáčkneme.

Dalamánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15minut v klidu. Pak je potřeme vodou a posypeme solí a kmínem. Každý dalamánek nařízneme uprostřed ostrým nožem.

Vložíme do trouby vyhřáté trouby na 200stupňů a pečeme asi 20minut. Já pekla kolem 30 minut záleží jak komu peče trouba. Pečeme dozlatova.

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...