čtvrtek 13. června 2024

Hrnkový chléb pro začátečníky


 Suroviny:

3 hrnky mouky hladké

1 kostka droždí

2 kávové lžičky soli

1,5 hrnku vody

Všechny suroviny vařečkou v misce spolu vařečkou promícháme, aby se dobře spojily. Kdo má troubu může si chleba namíchat a nemusí ručně zadělávat. Zadělané těsto dáme do misky a zakryjeme a necháme při pokojové teplotě 8 hodin, nebo 6 hodin nejdele však 12 hodin. Čím déle těsto kyne budou oka větší.

Když těsto vykyne rozehřejeme troubu i s pekáčem a poklici na 250stupňů. Těsto pak přendáme do horkého pekáče zakryjeme pokličkou a vložíme do spodní části trouby na 30minut péct. Pak pekáč vyjmeme poklici dáme stranou a pečeme dalších 20minut na 230stupňů.

Takto se nám propeče kůrka dozlatova. Chléb necháme vychladnout na mřížce.

Těsto se nijak netvaruje, chléb se přízpusobí tvaru pekáče. Je proto mít dobré mít pekáč dobře tak 22-26 ne příliš velký. Já si tento chleba dělávám spíše ze špaldové mouky.

Inspirovala jsem se na webu na stránkach bonvivavi recepty sk

Žádné komentáře:

Okomentovat

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...