sobota 24. února 2024

Pomerančový koláč


Suroviny:

3 vejce

300g cukr písek

4 pomeranče

300g hladké mouky

100g rozpuštěného másla

60g moučkového cukru

1 prášek do pečiva

Do misky si dáme pískový cukr žloutky a šťávu ze 3 pomerančů. Vyšleháme do pěnové konzistence. Pak rychle vmícháme mouku, rozpuštěné máslo a prášek do pečiva. Vyšleháme sníh ze 3 bílků a opatrně vpracujeme do těsta. Pečeme ve vymazané dortové formě asi 30minut na 180stupnů.                  Na potření koláče si dáme do misky moučkový cukr a šťávu z 1 pomeranče mícháme do hustší konzistence. Potřeme pak vychladlý koláč. 

Hop do trouby


 Suroviny:

1 máslo nebo hera

2 hrnky krupicového cukru

1/2 hrnku vody

3 lžíce polévkové kakaa

3 lžíce rumu

2 hrnky polohrubé mouky

1/2 hrnku hladké mouky

4 vejce

1 prášek do pečiva

kokos

Do kastrolu dáme rozpustit heru nebo máslo, přidáme cukr, vodu, kakao a rum. Necháme jen probublat. Ze směsi odlijeme 1 hrnek a zbytek vše dobře promícháme. Do zbytku přidáme polohrubou mouku a hladkou mouku, vejce a prášek do pečiva. Vše pořádně promícháme.                                                          Do vymazaného a vysypaného hlubokého plechu vylijeme směs a dáme péct. Po upečení horký koláč polijeme odloženou směsí. Posypeme kokosem nebo mletýma ořechama.

Kelímkový jogurtový koláč


Suroviny:

1 velký kelímek bílého jogurtu 500g

1 jogurtový kelímek polohrubé mouky

1/2 kelímku cukr krupice

2 vejce

1 prášek do pečiva

ovoce

+drobenka

mouka, cukr, máslo

Jogurt vyklopíme do mísy. Jogurtový kelímek naplníme moukou polohrubou a přidáme ji k jogurtu. Pak přidáme prášek do pečiva, cukr písek a vejce. Vše důkladně vymícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech.                                                                                                                              Poklademe ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme na 180-200/dle trouby/ 20minut. 

Švedské masové kuličky


 Suroviny:

Masové kuličky:

500g mletého vepřové/hovězího masa

1 vejce

150ml šlehačky

2 vařené strouhané brambory

hrst strouhanky

cibule, sůl, jemný pepř

trošku oleje na pečení

Na omáčku:

250ml smetany

150ml vývaru

šťáva z jednoho citronu/dle chuti/

sůl na dochucení

2 lžíce solamylu

Do velké mísy dáme všechny igredience na masové kuličky a v míse smíchejte. Při práci doporučuju si pravidelně namáčet ruce do vody, lépe se pak s masem pracuje! Vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte ze všech stran přibližně 10-15 minut.   

 Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, šťávu z citronu, sůl zamíchejte a zahřívejte.  Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a mírně vařte, redukujte, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci. Můžete servírovat s vařenými bramborami ale i bramborovou kaší.




Plněný zelný list s rajskou omáčkou


Plněné zelné listy je jídlo co patří do polské kuchyně /babička ho měla v oblibě/ Polský název-/golabki/

Suroviny:

1 menší hlávka zelí

500g mletého masa

1 rajský protlak

2 cibule

1 vejce

hrst strouhanky

sůl, pepř, cukr

400ml vývaru

40g hladké mouky

olej

máslo na potření pekáče

Z hlávky zelí odeberte vnější poškozené listy a schovejte si velké a hezké. Tyto listy pak zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát-změknout. Jestliže středové řapíky budou pořád tvrdé / párkrát do nich klepněte paličkou - hladkou stranou.                                                                                                             Rýži propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.                                                                             Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme přidáme nakrájenou cibuli, rýži, vejce a umícháme. Pokud je směs moc řídká přidáme strouhanku.                                                                                             Připravenou směsí plníme listy, listy naneste po čtvrtině masové směsi a zabalte jako obálku.                  Směs dáme do středu, ohneme boky přes střed a kraje přehneme.                                                                Pro jistotu ještě listy převážeme nití.                                                                                                             V hrnci připravíme z oleje, nadrobno nakrájené cibule a z mouky světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a přidáme rajský protlak. Omáčku podle chuti i osladíme a povaříme cca 15minut. Listy naskládáme do máslem vymazaného pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 asi 20 minut. Pak je polijeme rajskou omáčkou a dopékáme dalších 20 minut.


Domácí sekaná plněná


 Suroviny:

1/2kg hovězího mletého masa

1/2kg vepřového mletého masa

2 cibule

5 stroužků česneku

strouhanka, majoránka, mletý kmín

sůl, pepř, hořčice

2 vejce, olej nebo sádlo

Náplň- 2/3 uvařená natvrdo / můžeme dát i párky, okurku nebo salám/

Cibuli si nakrájejte nadrobno, česnek rozmačkejte obojí přidejte k mletému masu. Nakrájenou cibuli i rozmačkaný česnek důkladně promíchejte s mletým masem v míse. Mleté maso osolte, opepřete přidejte majoránku a mletý kmín. Poté k masu přidejte vejce a hořčicí, opět promíchejte. Masovou směs zahustěte strouhankou.

Nachystejte si plech na pečení a rozbalte na něm alobal. Z půlky masové směsi vytvořte spodní část rolády. Na spodní část náplň- párky či salám, okurky, a vajíčka uvařená natvrdo./ záleží na chuti/. Ze zbytku masa vytvořte vrchní část rolády. Zabalte do alobalu a dejte péct.                                                   Sekanou z mletého masa pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu. Na posledních 20 minut sekanou odkryjte, aby se na její vrchní části vytvořila křupavá kůrka.

Mleté maso s porkém a mrkví


 Suroviny:

500g mleté maso

1 větší mrkev

porek 

3 stroužky česneku

1 cibule

sůl, pepř, sojová omáčka

olej

Mleté maso osolíme, opepříme přidáme sojovou omáčku a pořádně promícháme. Cibuli nakrájíme nadrobno česnek a mrkev na kostičky. Porek na kolečka. Na pánvi na trošce oleje osmažíme cibuli do sklovata i česnekem. Pak přidáme mrkev. Poté přidáme maso a dusíme dokud není maso hotové a mrkev měkká. Na závěr přidáme porek a ještě dochutíme-podáváme s rýži. 

Závitky plněné sýrem


 Suroviny:

500g mletého vepřového masa

1 vejce, 1 cibule

sůl, pepř

strouhanka

4 hrubší plátky sýra eidam

Maso smícháme s nakrájenou cibuli, vejcem a strouhankou. Osolíme a opepříme. Rozdělíme na 4 kousky a z každého kousku uděláme obdelnik. Nejlépe na potravinové folii nebo alobalu. Položíme na střed plátek sýra a svineme jako roládu pomůžeme si alobalem či folii.

Rolády trochu poprášíme strouhankou a vložíme do zapékací mísy a pečeme asi 30 minut na 180 stupňů. Druhou možnosti je že je můžeme obalit v trojobalu a pomalu smažit na oleji.

Koložvárské zelí


 Suroviny:

1,5 pytlíku uvařené rýže /nebo i více/

500g kyselého zelí

500g mletého masa

1 nožička klobásy

1 kysanou smetanu

trochu mléka

sůl, pepř

gulášová a papriková pasta

uzená paprika nebo klasická sladká paprika

2 cibule, 2 stroužky česneku

drcený kmín, sádlo

Cibuli a česnek si orestujte na sádle do hněda přidejte papriku maso a restujte. Maso potom osolte opepřete dochuťte pastou, podlijte vodou a nechte ještě pár minut dusit. Zelí si nechte okapat a překrájte. Dejte ho do zapékací mísy. Na zelí navrstvěte uvařenou rýži a na rýži dejte na kolečka nakrájenou klobásu.

Na to vše dejte orestované maso a zakončete kysanou smetanou rozmíchanou v trošce mléka. Dejte péct do trouby zakryté na 200 stupňů tak 20 minut.


Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...