sobota 24. února 2024

Plněný zelný list s rajskou omáčkou


Plněné zelné listy je jídlo co patří do polské kuchyně /babička ho měla v oblibě/ Polský název-/golabki/

Suroviny:

1 menší hlávka zelí

500g mletého masa

1 rajský protlak

2 cibule

1 vejce

hrst strouhanky

sůl, pepř, cukr

400ml vývaru

40g hladké mouky

olej

máslo na potření pekáče

Z hlávky zelí odeberte vnější poškozené listy a schovejte si velké a hezké. Tyto listy pak zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát-změknout. Jestliže středové řapíky budou pořád tvrdé / párkrát do nich klepněte paličkou - hladkou stranou.                                                                                                             Rýži propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.                                                                             Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme přidáme nakrájenou cibuli, rýži, vejce a umícháme. Pokud je směs moc řídká přidáme strouhanku.                                                                                             Připravenou směsí plníme listy, listy naneste po čtvrtině masové směsi a zabalte jako obálku.                  Směs dáme do středu, ohneme boky přes střed a kraje přehneme.                                                                Pro jistotu ještě listy převážeme nití.                                                                                                             V hrnci připravíme z oleje, nadrobno nakrájené cibule a z mouky světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a přidáme rajský protlak. Omáčku podle chuti i osladíme a povaříme cca 15minut. Listy naskládáme do máslem vymazaného pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 asi 20 minut. Pak je polijeme rajskou omáčkou a dopékáme dalších 20 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...