Plněné zelné listy je jídlo co patří do polské kuchyně /babička ho měla v oblibě/ Polský název-/golabki/
Suroviny:
1 menší hlávka zelí
500g mletého masa
1 rajský protlak
2 cibule
1 vejce
hrst strouhanky
sůl, pepř, cukr
400ml vývaru
40g hladké mouky
olej
máslo na potření pekáče
Z hlávky zelí odeberte vnější poškozené listy a schovejte si velké a hezké. Tyto listy pak zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát-změknout. Jestliže středové řapíky budou pořád tvrdé / párkrát do nich klepněte paličkou - hladkou stranou. Rýži propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme přidáme nakrájenou cibuli, rýži, vejce a umícháme. Pokud je směs moc řídká přidáme strouhanku. Připravenou směsí plníme listy, listy naneste po čtvrtině masové směsi a zabalte jako obálku. Směs dáme do středu, ohneme boky přes střed a kraje přehneme. Pro jistotu ještě listy převážeme nití. V hrnci připravíme z oleje, nadrobno nakrájené cibule a z mouky světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a přidáme rajský protlak. Omáčku podle chuti i osladíme a povaříme cca 15minut. Listy naskládáme do máslem vymazaného pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 asi 20 minut. Pak je polijeme rajskou omáčkou a dopékáme dalších 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat