pátek 16. února 2024

Smažené hovězí na černém pepři


 Suroviny:

300 g hovězího masa

celerová nať

1-2 mrkve

2 cibule na proužky

kousek čerstvého zázvoru

1 lžička čerstvý mletý pepř

1 stroužek česneku

sůl dle chuti

Marináda:

11/2 lžičky koření maggi omáčky

1/2 lžičky sojové omáčky

1/2 tmavé sojové omáčky

1 lžička ústřicové omáčky

1 lžička worcestrové omáčky

1 lžička čínské rýžové víno nebo sherry

1/2 lžičky kukuřičného škrobu

1/2 lžičky sezamového oleje

1/2 lžičky cukru

Hovězí maso naložíme do marinády asi na 15 minut. Na pánev dáme trochu oleje a přidáme hovězí maso, restujeme dokud není opečené na vnější straně ale střed musí být růžový/poté vyjmeme.

Rozehřejeme zbývající olej a dáme do něj rozmačkaný česnek, zázvor na proužky, cibuli mrkev celerovou nať a pepř. Restujeme cca 5minut.

Poté přidáme hovězí maso, smažíme až je maso propečené a střed není růžový.

Podáváme s dušenou rýži. Místo mrkve a celerové nati můžeme dát 1 červenou papriku a 1 zelenou papriku.


Sladko-kyselé vepřové maso


Suroviny:

500 g vepřového masa

1 červená paprika

1 zelená paprika

1 malá cibule

1 malá plechovka ananasu

kečup, ocet, cukr, pepř

sojová omáčka

2 vejce

kukuřičný škrob

Nejprve si naložíme maso asi na jednu hodinu-nakrájené na střední kousky. Přidáme sůl, pepř, olej a trochu cukru, sojovou omáčku a 1 polévkovou lžíci škrobu. Pořádně promícháme a necháme v lednici uležet.

Mezitím si připravíme pánev s trochou oleje a připravíme si misku s rozšlehanými vejci a druhou misku se škrobem. Kousky masa potom postupně obalíme ve vejci a poté ve škrobu a smažíme v horkém oleji dozlatova / jsou 80% hotové/,po usmažení vytáhnout a osušit na papírovém ubrousku od přebytečného oleje. Pak si připravíme další pánev/čistou/ do které dáme jen trošičku oleje, cibuli, obě papriky,/nakrájené asi na stejnou velikost jako maso/. Přidáme kečup, ocet, cukr trochu vody a chuť upravíme dle sebe. / kdo chce víc sladké víc cukrů atd.../.Pak přidáte kousky masa asi na 4 minuty a úplně nakonec se přidají kousky ananasu max 2min. jenom prohřát a smíchat s masem a zeleninou.

Vepřové žebírka na medu


 Suroviny:

1 Kg vepřových žebírek

med

Marináda:

česnek na kostičky

sůl, bílý pepř

sojová omáčka, hoi-sin omáčka, chu hau omáčka

grilovací koření

Postup:

Ingredience na marinádu pořádně promícháme a žebírka na noc naložíme do marinády.

Dáme do pekáče, podlijeme troškou vody a ještě pokapeme sojovou omáčkou.

Pečeme cca hodinu, během pečení je otáčíme a políváme šťávou.

Před dopečením je potřeme medem a necháme zapéct.


Vepřové maso na kari


 Skoro všechny čínské recepty mám od své snachy je rodačka tak když mě pár vždy naučí.

Suroviny:

400g vepřového masa

2 cibule

1 červená paprika

5 stroužků česneku

zázvor

2-3 lžíce kari omáčky/existuje i koření v prášku/

sůl, sojová omáčka

400ml kokosové mléko

olej olivový

Vepřové maso nakrájíme na kostky, brambory na proužky, cibuli na větší měsíčky, česnek na kostičky, papriku na kostky a zázvor na proužky.

Na oleji orestujeme česnek, cibuli, přidáme maso, zázvor a brambory. Podusíme / můžeme přidat trochu vody.

Nakonec přidáme kokosové mléko s kari ochutíme pořádně promícháme a chvíli povaříme. Podáváme s rýží.


Šátečky z kynutého těsta plněné pudingem


 Kdysi jsem hodně koukala na prostřeno, a byl tam tento recept tak jsem vyzkoušela.

Suroviny:

Na náplň:

600ml mléka

2 ks vanilkového pudingu

2 lžíce cukru

Na náplň se uvaří puding s cukrem.

Těsto:

500g hladké mouky

špetka soli

115g cukr písek

1 ks vanilkový cukr

200 ml vlažného mléka

2ks vejce

70g hery /rozpuštěné/

1 kostka droždí nebo může být instantní

Já na zadělání těsta použila pekárnu a poté dala těsto kynout. Kdo pekárnu nemá tak smíchá mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr a instantní droždí. Přidá vejce, mléko a rozpuštěnou heru. Poté vypracujeme hladké těsto a necháme kynout asi hodinu.

Po vykynutí těsto rozválíme na 1cm vysokou placku a nakrájíme na čtverce /velikost dle sebe/ asi 10x10. Na čtverečky dáme pudingovou náplň, protilehlé rohy spojíme k sobě.

Nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem a sepneme párátkem aby nám náplň nevýtekála při pečení a šátečky se nerozjely. Pečeme v předehřaté troubě na 180st. do zlatova.

Ořechový závin


 Suroviny:

350 g hladká mouka

150 g kysaná smetana

50 g máslo

1 prášek do pečiva

3 žloutky

trocha soli

Náplň:

400g mleté vlašské ořechy

200g cukr písek

2 sáčky vanilkový cukr

100g rozinky

1dcl mléko horké

1dcl rum

Postup:

Ze surovin jsem připravila polotuhé těsto, které jsem nechala v chladu odstát. Mouku nebo smetanu si upravte dle sebe neboť každá mouka saje jinak tekutiny.

Nádivku jsem udělala tak že jsem pomlela ořechy a spařila horkým mlékem, přidala rozinky namočené v rumu cukr písek i vanilkový cukr. Těsto jsem na pomoučeném vále rozválela na dva pláty, které jsem naplnila připravenou nádivkou. Dala na plech vyložený pečícím papírem, potřela rozšlehaným žloutkem a dala péct. Pečeme na 180st asi 45minut.

S těstem se dobře pracuje je elastické a při pečení nepraská! Inspirovala jsem se receptem na nettu.

Vánoční makovník

 Tento recept mám už léta od kamarádky a peču ho nejenom na vánoce. 


Suroviny:

500 g hladká mouka

125 g máslo

200 ml mléko

špetka soli

+

kvásek

50ml mléko

20g droždí

1 lžička cukru

Náplň:

500g mletý mák

200g mletý cukr

200g máslo/rozpuštěné/

rozinky

Do misky dejte následovně mouku, sůl a nakrájené máslo a udělejte drobenku. V hrnku udělejte kvásek. Mléko přiveďte k varu a zalijte drobenku, vařečkou promíchejte. Do vlažného těsta přidejte kvásek. Zpracujeme těsto, nejdříve bude lepit ale pak se poddá. Těsto si dáme na pomoučený vál na 20 minut a necháme kynout.

Pak těsto rozdělíme na 4 části a na tenko rozválíme posypeme mákem, rozinkami, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Záviny svineme uložíme na plech a necháme ještě 15minut kynout. Potřeme vejcem a propícháme vidličkou. Pečeme na 180st asi 35minut. Hotové záviny po vychladnutí zabalíme do folie aby změkly.


Kynutý kakaový závin

 Dneska mi moje teta dala recept na tento závin, tak jsem ho vyzkoušela. Je opravdu moc dobrý ale příště dám více cukru /i když jako dia by se hodil/. 


Suroviny:

1-2 vejce /dle velikosti domácí jsou větší/

100 ml oleje

1 lžička cukru

120 ml mléka

260 g polohrubé mouky

špetka soli

1 kostka droždí

vejce na potření

Náplň:

3 polévkové lžíce holandského kakaa

3 polévkové lžíce moučkového cukru

1 polévková lžíce hladké mouky

roztopené máslo na pokapání

Postup:

Já na zadělání těsta použila pekárnu. Kdo nemá těsto se dělá klasicky ručně jako obvykle. Poté těsto necháme mírně posypané moukou přikryté kynout hodinu na teplém místě. Během kynutí si připrávte náplň / já do náplňě vždy ještě přidám trochu hladké mouky-náplň lépe vsákne a roluje se lépe/

Četla jsem to u kamarádky v receptu tak tu metodu používám. Po vykynutí těsto rozválíme na 0,5 cm plát -rovnoměrně posypeme směsí/náplní/. Jen trochu pocákáme máslem aby zůstala jen mírně vlhká. Na koncích si závin založíme aby nám neutekla náplň a srolujeme. Nakonec závin potřeme vejcem a dáme péct. Pečeme na 160-170st. dle trouby asi 25minut.

Makový závin


 Suroviny:

500g hladká mouka

180 ml mléka

1 kostka droždí

60 g cukr krupice

1 vanilkový cukr

60g máslo změklé

1 vejce, sůl, na posýpání moučkový cukr

Na potření-1 vejce, mléko

Náplň:

300-400 mletého máku

450ml mléka

65g rybízové marmelády, povidla

100g cukr písek

2 lžičky skořice

šťáva s citronu

Postup:

Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamíchame na makovou kaši a na mírném plameni vaříme tak 10 minut do změknutí. Náplň nesmí být sypká. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořicí cukr a citronovou šťávu a necháme vychladnout.

Těsto:

Mléko ohřejeme tak aby bylo vlažné, do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek, nalijeme část mléka a rozdrobíme droždí. A ze stran zamícháme část mouky ne všechnu /aby nám vzniklo těstíčko lívance/. Rovná se těsto zaděláme na omladek. Povrch poprášíme moukou mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut vzejít. 

K mouce a omladku nalijeme zbytek mléka, přidáme oba cukry máslo vejce a sůl. Prohněteme, těsto je poměrně tuhé tak to chvíli trvá. Uhněteme těsto, vyklopíme ho na vál a rozdělíme ho na dvě části.

Z každé vytvarujeme bochánek přikryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku o rozměru asi 30x30cm. Každou placku potřeme polovinou náplňě.

Jeden okraj těsta necháme bez naplňe /tuto část potíráme směsí vajíčka a mléka/. Opatrně zavineme placku tak aby potřená část závin uzavírala. Závin se roluje odshora dolů. Poté závin přesuneme na plech vyložený pečícím papírem spoj závinu musí být dole/aby se nerozevíral/. Necháme ještě kynout dalších 40 minut. Troubu rozehřejeme na 160 st.oba záviny potřeme směsi vajíčka a mléka pak je vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut do zlatova. Po upečení necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem.

Já jsem těsto na závin jako vždy zadělávala v pekárně a bylo v pořádku, nejdříve tekuté poté sypké tak jak pekárna žádá. Jezdím do Polska a když tam zrovna mají tak si koupím náplň hotovou 1KG v konzervě /směs je ochucená, hotová i s rozinkama/.

Tvarohový závin


 Suroviny:

250g polohrubé mouky

250g hladké mouky

125g rozpuštěného másla

2 polévkové lžíce krupicového cukru

3/4 hrnku mléka

1 kostka droždí

špetka soli

1 vejce

na potření:

1 vejce

Tvarohová náplň:

500g tvarohu

cukr dle chuti

1 vanilkový cukr

1 žloutek

Postup:

Do mísy prosejeme obě mouky a uděláme důlek, do kterého rozdrolíme droždí posypeme troškou cukru zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Až kvásek vzejde přidáme ostatní suroviny a těsto vypracujeme. Já na zadělání opět použila pekárnu. Těsto necháme asi hodinu přikryté kynout na teplém místě. Vykynuté vyklopíme na vál a válečkem vyválíme plát 30x30cm.

Rozvalené těsto potřeme rovnoměrně tvarohovou náplní. Na koncích si závin založíme aby nám náplň neutekla a zavineme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ještě vajíčkem a dáme péct. Pečeme na 160-170st. dle typu trouby asi 25minut /můžeme jako vždy zkusit špejli/. 

Do náplňě si ještě můžeme přidat rozinky.

Kakaový závin


 Suroviny:

Těsto:

350 g mouka polohrubá

150 ml oleje

3 žloutky

1/2 kostky droždí

6 lžic cukru

150ml mléka/dle potřeby/

Jestli by těsto lepilo přidáme mouku

Náplň:

kakao, cukr, máslo /rozpuštěné/

Na přípravu těsta jsem použila pekárnu, kde mi těsto i krásně nakynulo. Těsto vyvalíme potřeme máslem a posypeme kakaovou náplni. Tuto suchou náplň ještě pokapeme máslem a zavineme. Pečeme na 170 st . Po upečení pocukrujeme.


Jablečný závin


Suroviny:

250 g hladké mouky

60 g hery

40 g cukru

125ml mléka

2 vejce

1 kostka droždí

špetka soli

cca 500 g strouhaných jablek

skořice

cukr písek

Ze všech surovin zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Pak z těsta vyválíme plát, potřeme nádivkou svineme a dáme na vymazaný plech nebo pečící papír. Závin necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct.

Nádivka-jablka nastrouháme, dáme na vyvalený plát posypeme skořici a cukrem. 

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...