Suroviny:
500g hladká mouka
180 ml mléka
1 kostka droždí
60 g cukr krupice
1 vanilkový cukr
60g máslo změklé
1 vejce, sůl, na posýpání moučkový cukr
Na potření-1 vejce, mléko
Náplň:
300-400 mletého máku
450ml mléka
65g rybízové marmelády, povidla
100g cukr písek
2 lžičky skořice
šťáva s citronu
Postup:
Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamíchame na makovou kaši a na mírném plameni vaříme tak 10 minut do změknutí. Náplň nesmí být sypká. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořicí cukr a citronovou šťávu a necháme vychladnout.
Těsto:
Mléko ohřejeme tak aby bylo vlažné, do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek, nalijeme část mléka a rozdrobíme droždí. A ze stran zamícháme část mouky ne všechnu /aby nám vzniklo těstíčko lívance/. Rovná se těsto zaděláme na omladek. Povrch poprášíme moukou mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut vzejít.
K mouce a omladku nalijeme zbytek mléka, přidáme oba cukry máslo vejce a sůl. Prohněteme, těsto je poměrně tuhé tak to chvíli trvá. Uhněteme těsto, vyklopíme ho na vál a rozdělíme ho na dvě části.
Z každé vytvarujeme bochánek přikryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku o rozměru asi 30x30cm. Každou placku potřeme polovinou náplňě.
Jeden okraj těsta necháme bez naplňe /tuto část potíráme směsí vajíčka a mléka/. Opatrně zavineme placku tak aby potřená část závin uzavírala. Závin se roluje odshora dolů. Poté závin přesuneme na plech vyložený pečícím papírem spoj závinu musí být dole/aby se nerozevíral/. Necháme ještě kynout dalších 40 minut. Troubu rozehřejeme na 160 st.oba záviny potřeme směsi vajíčka a mléka pak je vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut do zlatova. Po upečení necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem.
Já jsem těsto na závin jako vždy zadělávala v pekárně a bylo v pořádku, nejdříve tekuté poté sypké tak jak pekárna žádá. Jezdím do Polska a když tam zrovna mají tak si koupím náplň hotovou 1KG v konzervě /směs je ochucená, hotová i s rozinkama/.