neděle 25. února 2024

Klopsy v rajské omáčce


 Klopsy jsou opět jídlo Polské kuchyně- často taky naším jídelníčkem u babičky.

Suroviny:

500g mletého masa

1 vejce

2 stroužky česneku

2-3 lžíce mléka

trochu strouhanky

sůl, pepř

+ bujon, voda nebo vývar

Na omáčku:

rajčatový protlak

40g másla cca

40g hladké mouky cca

cukr, citronová šťáva dle chuti, sůl

bobkový list, nové koření, celý pepř

Maso smícháme s vejcem a mlékem, přidáme česnek /rozmačkaný/. Propracujeme, osolíme, opepříme a přidáme trošku strouhanky. Ze směsi tvarujeme větší kuličky a vkládáme je do malého množství vody z kostkou bujonu nebo do vývaru. A 10-15 minut dusíme.                                                                              Podušené vyjmeme naskládáme do kastrolu a udržujeme v teple.                                                                Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku /zředíme ji zbylou štávou s klopsíku/ Dobře promícháme, dáme 2 kuličky celého pepře, bobkový list, 2 nové koření. Provaříme přidáme rajčatový protlak a dochutíme cukr, sůl a citronová šťáva. Když je omáčka hotová vložíme do ní klopsy a prohřejeme.

Podávat můžeme s rýži, domácím knedlíkem nebo i tarhoňou. U nás vždy tarhoňa vyhraje.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...