neděle 10. března 2024

Tvarohovo-jablečný koláč


Těsto:

35dkg polohrubé mouky

15dkg moučkového cukru

15dkg másla

2 vejce

1 vanilkový cukr

cca 2dcl mléka

rozinky

Na náplň:

1 tvaroh plnotučný ve vaničce

3 větší sladkokyselé jablka nastrouhaná nahrubo

5 polévkových lžíc krystalového cukru

skořice

Drobenka:

/mouka hrubá + cukr moučkový+ máslo/

Suroviny na těsto dobře ušleháme. Suroviny na náplň důkladně spolu smícháme posypeme skořicí a opět promícháme. 

Na vymazaný a vysypaný hrubou moukou hluboký plech, dáváme těsto na to dáme náplň.

Posypeme nakonec drobenkou. Necháme péct v elektrické troubě je to při 150stupních asi 45minut jinak dle trouby. 

Rychlý jablkový perník


Těsto:

300g mouka polohrubá

200g cukr písek

3 polévkové lžíce kakaa

100ml oleje

100ml mléka

2 vejce

3 ks větší jablka

1 lžice soda bikarbona

1 kávová lžička perníkového koření

Mouku, cukr, kakao, olej, mléko, vejce, perníkové koření smícháme ve větší míse.

Jablka nahrubo nastrouháme.

Dáme do směsi přidáme sodu a vše nalijeme na vysypaný vymazaný hluboký plech.

Pečeme 180stupňů asi30 minut dle trouby.

Nahoru můžeme dát libovolnou polevu nebo jen posypat moučkovým cukrem.

Inspirovala mě opět-Taňa

 

Švestkový koláč se smetanou


 Těsto:

11/4 hrnku polohrubé mouky

8 polévkových lžíc studené vody

1 polévková lžíce octa

2 polévkové lžíce moučkového cukru

1/2 hery

trochu soli

švestky

1/3 smetany na šlehaní

2 vejce

trocha skořice

Z mouky, vody, 1 lžíce cukru, octa a hery uděláme těsto. Které necháme asi tak půl hodiny odpočívat v lednici. Pak na pomoučeném vále vyválíme kruh o velikosti koláčové formy, přeneseme do vymazané formy a vymačkáme okraje. Poklademe švestkami a předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 asi 10minut.

Mezitím si připravíme smetanu, vajíčko, druhou lžíci cukru a trochu skořice vše zamícháme a touto směsí polijeme koláč. Dopečeme pak asi 25 minut. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.

Kynutý koláč s marmeládou


 Těsto:

250g polohrubé mouky

150ml mléka

1,5 lžíce cukru

1 žloutek

90ml oleje

1/2 kostky droždí

1/4 lžičky soli

Rozdrobíme kvasnice, smícháme se lžičkou cukru a necháme rozpustit, poté přidáme další suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

Pak těsto rozdělíme na 2 díly vyválíme koláč u kterého si prsty vytvarujeme vyšší okraj.

Smícháme tvaroh nejlépe vaničkový s půlkou vanilkového pudinkového prášku, vanilkový prášek a cukr písek dle chuti.

Pak si na těsto uděláme lžičkou hromádky marmelády a pomocí zdobicího sáčku nastříkáme tvaroh.

Pomoci vidličky dotřeme na potřebná místa a posypeme drobenkou.

Pečeme na 180stupňů 15-20minut dle trouby, po upečení okraje potřeme rozpuštěným máslem.

Inspirovala jsem se receptem kamarádky- Michaely Rau /blogerka- blog Dobrou chuť/

Jahodová bublanina


 Tato rychlá bublanina je výborná nejen s jahody ale i rybízem, třešni nebo maliny.

Suroviny:

500g polohrubá mouka

400g moučkový cukr

300ml mléko

200ml olej

4 vejce

1 kypřící prášek

1/2 kávové lžičky jedlé sody

Postup je velmi jednoduchý. Do velké mísy dáte olej, mléko, vejce a cukr. Metličkou vymícháme. Přidáte mouku s kypřicím práškem a jedlou sodou. Pořádně vymícháme a vylijeme na vymazaný vysypaný hluboký plech.

Na těsto nasypeme jahody a dáme péct. Na 180stupňů asi 35minut/dle trouby/

Inspirace- Taňa


Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...