Recept mám od své kamarádky ze Strakonic Květušky Kulhánkové.
Suroviny:
1 hrnek žitné chlebové mouky
3 hrnky hladké mouky
2 kávové lžičky soli
1/2 kávové lžičky sušeného droždí
1 kávovou lžičku octa
2 hrnky studené vody
Postup:
Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a nasucho promícháme, pak přimícháme ocet a vodu.
Vše promícháme na řidší těsto a posypeme trochu moukou.
Mísu přiklopíme nebo zakryjeme igelitem a necháme v chladu nejlépe přes noc 12-18hod. kynout.
Poté těsto promícháme vařečkou a opět posypeme moukou. Necháme ještě v teple 30minut kynout.
Zatím rozpálíme troubu na 230stupňů a dáme do ní hrnec s poklicí na 30minut ve kterém budeme péct chleba aby se rozpálil.
Poté do horkého suchého hrnce vyklopíme pomocí stěrky nakynuté těsto.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme 30minut pak poklici sundáme a pečeme ještě 20minut.
Je nutné dodržet rozpálení hrnce s poklicí 30minut -pak se nám chleba krásně vyklopí.
Žádné komentáře:
Okomentovat