čtvrtek 13. června 2024

Domácí chleba z hrnce od Květky


 Recept mám od své kamarádky ze Strakonic Květušky Kulhánkové. 

Suroviny:

1 hrnek žitné chlebové mouky

3 hrnky hladké mouky

2 kávové lžičky soli

1/2 kávové lžičky sušeného droždí

1 kávovou lžičku octa

2 hrnky studené vody

Postup:

Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a nasucho promícháme, pak přimícháme ocet a vodu.

Vše promícháme na řidší těsto a posypeme trochu moukou.

Mísu přiklopíme nebo zakryjeme igelitem a necháme v chladu nejlépe přes noc 12-18hod. kynout.

Poté těsto promícháme vařečkou a opět posypeme moukou. Necháme ještě v teple 30minut kynout.

Zatím rozpálíme troubu na 230stupňů a dáme do ní hrnec s poklicí na 30minut ve kterém budeme péct chleba aby se rozpálil.

Poté do horkého suchého hrnce vyklopíme pomocí stěrky nakynuté těsto.

Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme 30minut pak poklici sundáme a pečeme ještě 20minut.

Je nutné dodržet rozpálení hrnce s poklicí 30minut -pak se nám chleba krásně vyklopí.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...