úterý 6. února 2024

Švestková povidla /od babičky/


 Suroviny:

2,5 kg čerstvých švestek

0,5kg cukr písek

2dl ocet/ já dávám přednost vinnému octu/

1 kávová lžička skořice

Postup:

Omyté vypeckované švestky dáme do hrnce, zasypeme cukrem a zalijeme octem -v žádnem případě nemíchat!!!

Hrnec přiklopíme poklicí a necháme do druhého dne odležet. Nejdůležitější na tom receptu je že povidla se nemíchají.

Druhý den hrnec tak jak je, opět bez míchaní postavíme na sporák. Je dobré dát pod hrnec plotýnka aby byl přívod tepla pod celým hrncem stejný-dnes už se nevaří v kamnech.

Poté dáme švestky vařit na 2,5-3 hodiny záleží na tom jak hustá povidla chceme. Povidla přivedeme k varu na prudkém ohni a vaříme po dobu 1hodiny poté stáhneme na minimum a dovaříme do uvedeného času. Pořád se nemíchají...

Svařené švestky nakonec rozmixujeme ponorným mixerem, dohladka a přidáme skořici. Horká povidla dáme do připravených sklenic zavřeme obrátíme a necháme vychladit. Jsou li povidla tužší můžeme je zředit rumem. Povidla  mají trochu načervenalou barvu ale časem nám hodně ztmavnou.

Recepty naších babiček jsou někdy zajímavé-musí se zkoušet. Babičky málo kdy psaly a jak už tak psala maminka a ta si  jen značila pár věci třeba co tam patří a vše měla v hlavě. Receptů na povidla měla ještě asi 2 nikdy nevím, který udělat.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...