Tento rok jsem dělala dva druhy povidel 1 klasicky od babičky a ten jsem našla na internetu je trochu jiný než klasická tak uvidím.
Suroviny:
Budeme potřebovat vyzrálé až přezrálé švestky
krupicový cukr
citronovou šťávu nebo vinný ocet
badyán, skořici, hřebíček, rum
Postup:
U přezrálých švestek moc cukru není třeba, jinak počítáme na zhruba 100g vypeckovaného ovoce.
Komu by přišlo málo sladké přidá cukr.
Nejdříve švestky omyjeme zbavíme stopek vypeckujeme a necháme okapat. Vypeckované švestky umeleme na masovém mlýnku nebo je rozmixujeme ručním mixerem na kaši. Vznikne nám hustá ovocná kaše.
Dle chuti si připravíme koření: badyán, skořicí, hřebíček které umeleme najemno. Z každého nám bude stačit 1-2 špetky abychom povidla lehce ovoněli.
Pomleté švestky dáme do hrnce nejlépe ze širokým dnem. Za téměř stálého míchání vaříme 1 hodinu. Pak přidáme šťávu z 1 citronu nebo 125ml vinného octu. Já jsem použila na 1,5 kg švestek šťávu z 1 citonu a 100g cukru. Oslazená povidla vaříme další 1,5 až 2 hodiny podle požádované hustoty a pravidelně mícháme.
Hotová povidla by měla odpadávat z vařečky, v závěru povidla ochutíme kořením a rumem. Není třeba zavařovat -horké povidla naplníme do sklenic a uzavřeme. Otočíme a necháme vychladnout.
TIP:Pro větší trvanlivost kapneme va sklenicích na povrch trochu rumu, po vychladnutí by se nám měl vytvořit škraloup.
Žádné komentáře:
Okomentovat