pátek 29. března 2024

Velikonoční mazanec


 270ml vody

1 polévková lžíce sušeného mléka/ pokud nemáme sušené mléko dáme místo vody a sušeného mléka.

150ml mléka a 100ml vody/

70g rozpuštěné hery

2 žloutky

1 vanilkový cukr

2 lžičky citronové šťávy

1 lžička citronové kůry

4 lžíce cukru

špetka soli

580g hladké mouky

35g droždí

před koncem hnětení přidáme hrst rozinek

Se všech surovin vypracujeme klasické kynuté těsto. Já použila pekárnu.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučené ploše/nemusí se hodně podsypávat těsto se nelepí/

Vytvoříme 2 bochánky a dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30minut kynout.

Pomašlujeme vejcem posypeme plátky mandlí a dáme péct do vhřaté trouby.

Asi po 15 minutách pečení znovu pomašlujeme mandle pak na mazanci drží jako přilepené.

Droždí je tam víc těsto je sladké ale i masné. Já peču tak na 160-170 zkouším špejli do zlatovakaždý dle trouby

Tento recept mám dost oblíbený peču z něj i na vánoce vánočky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...