středa 14. února 2024

Švestkové tvarohové koláčky

 Recept mám od své maminky, která ho má po babičce co pocházela z Polska.


Suroviny:

450 g polohrubé mouky

1 kostka droždí

200 ml mléka

5 polévkových lžíc cuk písek

100 g másla

2 vejce

Náplň: tvaroh-švestky cca 8ks

Drobenka:

1 lžíce mouky

1 lžíce cukr moučka

30 g máslo

Postup:

Droždí by mělo být pokryto polovinou cukru a necháno se rozpustit. Pak přidáme 2 polévkové lžíce mouky a dostatek teplého mléka aby droždí mělo konzistenci husté smetany. Ponecháme stranou 10 minut. Pak přidáme zbývající suroviny včetně rozpuštěného másla a zaděláme těsto, které bude mírně lepivé. Zakryjeme a necháme cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto podělíme na stejné části / mně vyšlo 10ks/, připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Z každého kousku uděláme kouli a důkladně na plechu zploštíme. Každý koláček pomažeme tvarohem a nahoru dáme švestky ve tvaru větrníku. Švestky mírně zatlačíme aby při pečení nespadly. Posypeme drobenkou a ještě 10minut necháme kynout. Pečeme 15-20 minut na 180st /dle trouby/.

Můžeme i místo tvarohu dát makovou nádivku a nahoru švestky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...