Recept mám od své maminky, která ho má po babičce co pocházela z Polska.
Suroviny:
450 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
200 ml mléka
5 polévkových lžíc cuk písek
100 g másla
2 vejce
Náplň: tvaroh-švestky cca 8ks
Drobenka:
1 lžíce mouky
1 lžíce cukr moučka
30 g máslo
Postup:
Droždí by mělo být pokryto polovinou cukru a necháno se rozpustit. Pak přidáme 2 polévkové lžíce mouky a dostatek teplého mléka aby droždí mělo konzistenci husté smetany. Ponecháme stranou 10 minut. Pak přidáme zbývající suroviny včetně rozpuštěného másla a zaděláme těsto, které bude mírně lepivé. Zakryjeme a necháme cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto podělíme na stejné části / mně vyšlo 10ks/, připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Z každého kousku uděláme kouli a důkladně na plechu zploštíme. Každý koláček pomažeme tvarohem a nahoru dáme švestky ve tvaru větrníku. Švestky mírně zatlačíme aby při pečení nespadly. Posypeme drobenkou a ještě 10minut necháme kynout. Pečeme 15-20 minut na 180st /dle trouby/.
Můžeme i místo tvarohu dát makovou nádivku a nahoru švestky.
Žádné komentáře:
Okomentovat