středa 14. února 2024

Estonský kringel


 Suroviny:

250 ml mléka

50 g rozpuštěného másla

2 žloutky

1 lžíce cukru

1 lžička soli

600 g hladké mouky

40 g čerstvého droždí

náplň:

10 lžíc cukr krupice

3 lžičky skořice

100 g změklého másla

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně a necháme nakynout. Cukr smícháme se skořicí. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku rozválíme na obdelník tlustý asi 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdelník srolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady. Z pletence zformujeme věneček a přeneseme na plech na pečící papír. Necháme ještě chvíli kynout pak vložíme do vyhřaté trouby na 180 a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Estonský kringel každý peče jinak-je spoustů receptů. Já příště zkusím naplnit mákem nebo ořechy. Anebo jak mi radila kamarádka-udělat ho i na slano, parmazán, bylinky no fantazii se meze nekladou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...