středa 14. února 2024

Povidlovo-tvarohové koláče

 Jsou moc dobré!


Suroviny:

1/4 l mléka

1 kostka droždí

1 vanilkový cukr

3 celé vejce

80 g cukru

500 g hladké mouky

100 g hery

1/2 citronu

špetka soli

tuk na vymazaní

Nádivka:

250 g tvarohu

3 lžíce mléka

50 g cukr moučka

1 vejce

1/2 citronu

1 vanilkový cukr

50 g másla

Postup:

Necelý čtvrtlitr mléka ohřejeme tak aby bylo mléko vlahé. Z poloviny mléka, droždí, cukru a asi 2 lžíc mouky připravíme řídký kvásek, který necháme vykynout. Heru rozpustíme. Asi z poloviny omytého citronu nastrouháme kuru. Žloutky oddělíme od bílků, bílky ponecháme na potření koláčů a žloutky rozkvedláme v druhé polovině mléka. Do mléka také přilijeme také rozpuštěné ale ne horké máslo a vmícháme citronovou kuru a vanilkový cukr.

Mouku prosejeme s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek a směs mléka tuku a žloutků. Vypracujeme vláčné těsto, které nebude lepit. Těsto poprášíme moukou a necháme vykynout. Mezitím si připravíme nádivku dle receptu. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, do každého koláčku vytlačíme střed a plníme nádivkou. Vzniklé okraje koláčů potřeme bílkem a necháme na plechu ještě kynout.  Dáme do vyhřaté trouby na 160st. pečeme 30 minut. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...