Jsou moc dobré!
Suroviny:
1/4 l mléka
1 kostka droždí
1 vanilkový cukr
3 celé vejce
80 g cukru
500 g hladké mouky
100 g hery
1/2 citronu
špetka soli
tuk na vymazaní
Nádivka:
250 g tvarohu
3 lžíce mléka
50 g cukr moučka
1 vejce
1/2 citronu
1 vanilkový cukr
50 g másla
Postup:
Necelý čtvrtlitr mléka ohřejeme tak aby bylo mléko vlahé. Z poloviny mléka, droždí, cukru a asi 2 lžíc mouky připravíme řídký kvásek, který necháme vykynout. Heru rozpustíme. Asi z poloviny omytého citronu nastrouháme kuru. Žloutky oddělíme od bílků, bílky ponecháme na potření koláčů a žloutky rozkvedláme v druhé polovině mléka. Do mléka také přilijeme také rozpuštěné ale ne horké máslo a vmícháme citronovou kuru a vanilkový cukr.
Mouku prosejeme s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek a směs mléka tuku a žloutků. Vypracujeme vláčné těsto, které nebude lepit. Těsto poprášíme moukou a necháme vykynout. Mezitím si připravíme nádivku dle receptu. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, do každého koláčku vytlačíme střed a plníme nádivkou. Vzniklé okraje koláčů potřeme bílkem a necháme na plechu ještě kynout. Dáme do vyhřaté trouby na 160st. pečeme 30 minut. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat