středa 14. února 2024

Bavorské vdolky


Suroviny:

50 g moučkového cukru

50 g másla nebo hery/rozpuštěné/

3 žloutky

3/4 l mléka

500 g hladké mouky

1 kostka droždí

trocha soli

trošku nastrouhané citronové kúry

můžeme dát i 2 kávové lžičky rumu

Navrch jako ozdoba:

250g tvarohu v kostce/ ne krabička/

vanilkový cukr

100 ml 33% smetany na šlehání, kterou vyšleháme a přidáme k tvarohu promícháme a hotovo.

Povidla pokud by byla moc tuhá přidáme trošku rumu na nařezení

Postup:

Do vlažného mléka dáme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezičasem si vyšleháme žloutky s cukrem a máslem. Ke směsi přidáme ostatní suroviny i kvásek a zaděláme těsto.

Těsto necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto vyválíme a vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, do kterého prstem uděláme důlek. Poté si rozehřejeme hlubší pánev na kterou nalijeme větší vrstvu oleje. Kolečka vkládáme důlkem dolů, smažíme z obou stran a pak je necháme osušit na papírovém ubrousku. Po zchladnutí potřeme povidly ozdobíme tvarohem a pocukrujeme.

Ze zbytku co nám nevyjdou udělat kolečka, uděláme odřezky a také usmažíme. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...