pondělí 5. února 2024

Domácí jahodová marmeláda / kousky jahod/

 Jako každý rok vždy mi teta přinese domácí jahody. Letos jsem jahodové marmelády dva druhy, uvidím která bude lepší. Uvidíme co mé vnoučata řeknou, děti nejlépe soudí :) Recept mám od mé tety.


Suroviny:

1 kg jahod /umyté, okapané,bez stopek/

500 g želírovacího cukru /np.krystalická fruktoza/

500 g cukr krupice

1 kávová lžička kyseliny citronové

Postup:

Očištěné jahody dáme do misky a rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přendáme do hrnce.

Pak přidáme želirovací cukr a přivedeme k varu a chvíli povaříme asi 5-10 minut. Pak přidáme kyselinu citronovou , cukr krupici a opět přivedeme k varu a povařime 10minut. Pěnu odebírame stranou na talířek. Jestli se nám zdá marmeláda málo sladká dáme více cukru.

Ještě horkou marmeládu plníme do čistých a suchých skleniček. Skleničky zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, teprve po vychladnutí je obrátíme zpět.

TIP:Je výborná  na pečení do moučníků, koláčů nebo palačinek. Anebo jen tak na pečivě.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...