Jako každý rok vždy mi teta přinese domácí jahody. Letos jsem jahodové marmelády dva druhy, uvidím která bude lepší. Uvidíme co mé vnoučata řeknou, děti nejlépe soudí :) Recept mám od mé tety.
Suroviny:
1 kg jahod /umyté, okapané,bez stopek/
500 g želírovacího cukru /np.krystalická fruktoza/
500 g cukr krupice
1 kávová lžička kyseliny citronové
Postup:
Očištěné jahody dáme do misky a rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přendáme do hrnce.
Pak přidáme želirovací cukr a přivedeme k varu a chvíli povaříme asi 5-10 minut. Pak přidáme kyselinu citronovou , cukr krupici a opět přivedeme k varu a povařime 10minut. Pěnu odebírame stranou na talířek. Jestli se nám zdá marmeláda málo sladká dáme více cukru.
Ještě horkou marmeládu plníme do čistých a suchých skleniček. Skleničky zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, teprve po vychladnutí je obrátíme zpět.
TIP:Je výborná na pečení do moučníků, koláčů nebo palačinek. Anebo jen tak na pečivě.
Žádné komentáře:
Okomentovat