pondělí 5. února 2024

Domácí sirup ze smrkových výhonků

 Starý rodinný recept, který jsem opisovala mamince se sešitku po babičce. Na nachlazení a kašel je výborný vozím ho i vnoučatům do Irska. 

Užíváme každé ráno 1 polévkovou lžíci. Sirup má velmi dobrou chuť a děti ho hlavně pijou bez problému.


Suroviny:

smrkové výhonky

cukr krystal nebo třtinový 

zavařovací sklenici 3 nebo 5 litrovou

celofán, větší silnou gumičku

platýnko

láhve na uskladnění sirupu

Postup:

Natrhejte si mladé smrkové výhonky ne delší jak 5cm ideální jso tak 2,5 cm. Mají se sbírat ta do poloviny května maximálně do konce.

Nasbírané výhonky propláchneme studenou vodou, abychom se zbavili nečistot a necháme okapat.

Na dno velké sklenice napěchujeme výhonky do výšky asi 5cm a zasypeme 1cm cukru. Opět dáme výhonky cukr a tak opakujeme pokud není sklenice plná. Poslední vrstvou by mě být cukr! Cukr se může dosypat i během louhování-čím více cukru tím lépe.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a pořádně zagumičkujeme. Sklenici postavíme na slunné místo nejlépe na parapet okna. Obsah necháme asi 3 týdny louhovat. Dokud se nám uvnitř nevytvoří hustá šťáva. Hotový sirup přecedíme přes plátýnko a slijeme do láhvi. Skladujeme nejlépe v lednici.

Letos jsem se dověděla od známé, že přidává do sklenice na louhování i citron tak příště zkusím. Vždy když dělám sirup dělám i med je to při jednom akorát ,že med je rychleji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...