pondělí 5. února 2024

Jablečný štrůdl


 Suroviny:

3 polévkové lžíce másla

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1/4 hrnku vody

2 žloutky

špetka soli

máslo na pomazání

Jablečná náplň:

1 kg jablek

100 g rozinek

3-4 polévkové lžíce pískového cukru

citronová kúra

šťáva z 1/2 citronu

1/2 kavové lžičky skořice

Postup:

Se surovin na těsto vypracujeme vláčné těsto, pořádně prohněteme. Těsto by mělo být jako plastelina.

Poté těsto dáme na 1/2 hodiny odpočinout do lednice.

Jablka obereme a nakrájíme na kostičky. Přidáme rozinky,cukr, kúru, štávu a skořici. Vše promícháme.

Těsto rozválíme na tenký plát asi 40x50cm. Pak potřeme rozpuštěným máslem, na takto připravený plát těsta dáme jablečnou náplň.

Náplň si hezky rozložíme na celou plochu /po krajích necháme 5cm volného místa/. Delší strany zavineme doprostřed a pak celý zavineme a začínáme od kratší strany.

Dáme na plech na pečicí papír a pečeme cca 40minut při 180-200. Štrůdl co 15minut při pečení pomažeme roztopeným máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dukátové buchtičky

Suroviny: 500g polohrubé mouky 1 kostka droždí 70g cukr písek 300ml mléka 2 vejce 100ml oleje 80g másla trocha soli citronová kura KRÉM: 700...