pondělí 5. února 2024

Pampeliškový med

 Tento recept si pamatuji od dětství. Jak u babičky tak i doma. Bylo to jak ve škole pampelišek se vždy sbíralo určitý počet.


Suroviny:

350-400 ks pampeliškových květů

2 kg cukr krupice / lépe je použít přírodní třtinový/

2 velké bio citrony

2 l vody

Postup:

Květy pampelišek omyjeme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili hmyzu a nečistot.

Bio citrony pořádně omyjeme a nakrájíme na kolečka.

Potom pampelišky vložíme do většího hrnce, přidáme citrony a zalijeme vodou. Vše přivedeme k varu a poté vaříme 20 minut. Pak stáhneme s ohně přikryjeme a necháme 12 až 24 hodin odležet.

Druhý den pampeliškový  vývar i s květy přecedíme přes plátýnko, pořádně vymačkáme.

Přidáme cukr dáme na plotnu a za občasného míchání vaříme 1,5 hodiny dokud se nezačne táhnout jako med.

Během vaření sbíráme pěnu co se nám tvoří. Po delší době vaření si občas můžeme zkusit trochu medu dát na talířek, nechat vychladnout a pozná se hustota medu.

Hotový med naplníme do sklenic a skladujeme v lednici. Je výborný v čaji nebo ho můžem používat na slazení místo sirupu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...