pondělí 15. dubna 2024

Pomalu pečená kachna s červeným zelím



Pomalu pečená kachna je spolu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem vynikající sváteční oběd.

Suroviny:

1 kachna cca 2 kg

1 lžička soli

1 lžička kmínu

1 polévková lžíce medu

Nejdříve si připrávíme kachnu měla by mít tak 2kg aby nebyla sama kost. Sůl, kmín, med, pekáč s víkem nachystáme protože kachna vyžaduje dlouhé pečení. Kachnu jestli máme v mrazáku tak ji vyndáme rozmrazit, poté ji důkladně omyjeme a osušíme. /vyndáme sáček s droby pokud je kachna obsahuje ty se mohou použít na jiný recept/. 

Do kachny zvenčí i zevnitř vetřeme sůl. Posypeme kminem, kterým nešetříme. Takto připravenou kachnu vložíme do pekáče podlijeme 0,5dl vody a přikryjeme.

Pekáč vložíme do trouby, zapneme na 120stupňů a kachnu pečeme 5-6 hodin. Za tu dobu troubu vůbec neotevíráme.

Na konci pečení slijeme všechnu šťávu i s omastkem.

Kachnu potřeme medem s trochou výpeku a vložíme zpět do trouby bez přikrytí, zvýšíme teplotu na 200stupňů a necháme asi 15 minut aby nám kachna zezlátla.

Ze šťávy co jsme slili odebereme sádlo a přelijeme do malého hrnce kde ji přivedeme k varu, zaprášíme moukou a převaříme.

Suroviny na zelí:

olej

citronová šťáva nebo ocet

cibule

cukr krupice

sůl, mletý pepř

hlávka červeného zelí

Když se nám kachna peče máme dost času si připravit červené zelí, popřípadě i domácí bramborový knedlík. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme, červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme červené zelí, osolíme opepříme a zalijeme vodou a dusíme asi 20minut.

Podušené zelí dochutíme citronovou šťávou nebo octem cukrem dle své chuti.

Pokud máte rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě nebo může být i 1 nastrouhaná brambora.

Pečenou kachnu podáváme s podušeným červeným zelím, polijeme šťávou co jsme si připravili s výpeku a domácím bramborovým knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...