Pomalu pečená kachna je spolu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem vynikající sváteční oběd.
Suroviny:
1 kachna cca 2 kg
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1 polévková lžíce medu
Nejdříve si připrávíme kachnu měla by mít tak 2kg aby nebyla sama kost. Sůl, kmín, med, pekáč s víkem nachystáme protože kachna vyžaduje dlouhé pečení. Kachnu jestli máme v mrazáku tak ji vyndáme rozmrazit, poté ji důkladně omyjeme a osušíme. /vyndáme sáček s droby pokud je kachna obsahuje ty se mohou použít na jiný recept/.
Do kachny zvenčí i zevnitř vetřeme sůl. Posypeme kminem, kterým nešetříme. Takto připravenou kachnu vložíme do pekáče podlijeme 0,5dl vody a přikryjeme.
Pekáč vložíme do trouby, zapneme na 120stupňů a kachnu pečeme 5-6 hodin. Za tu dobu troubu vůbec neotevíráme.
Na konci pečení slijeme všechnu šťávu i s omastkem.
Kachnu potřeme medem s trochou výpeku a vložíme zpět do trouby bez přikrytí, zvýšíme teplotu na 200stupňů a necháme asi 15 minut aby nám kachna zezlátla.
Ze šťávy co jsme slili odebereme sádlo a přelijeme do malého hrnce kde ji přivedeme k varu, zaprášíme moukou a převaříme.
Suroviny na zelí:
olej
citronová šťáva nebo ocet
cibule
cukr krupice
sůl, mletý pepř
hlávka červeného zelí
Když se nám kachna peče máme dost času si připravit červené zelí, popřípadě i domácí bramborový knedlík.
Cibuli oloupeme a nakrájíme, červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme červené zelí, osolíme opepříme a zalijeme vodou a dusíme asi 20minut.
Podušené zelí dochutíme citronovou šťávou nebo octem cukrem dle své chuti.
Pokud máte rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě nebo může být i 1 nastrouhaná brambora.
Pečenou kachnu podáváme s podušeným červeným zelím, polijeme šťávou co jsme si připravili s výpeku a domácím bramborovým knedlíkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat