úterý 20. února 2024

Vánoční tvarohovo-makový koláč


 Tento tvarohovo-makový koláč u nás na vánoce nesmí chybět. Tak jako samotný tvarožník. Mamka doma pekla ten anebo trošičku jinak /místo polevy často dávala drobenku/.

Koláč dlouho vydrží svěží. Kdysi nebyla ta možnost koupit si už mák hotový a tvaroh ochucen v kbelíčku. Jde to ale asi jen v Polsku. Já si zajela ale kdo nemá možnost musí mák připravit klasicky.

Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1/2 hrnku cukr písek

100g měkkého másla

2 žloutky

1 celé vejce

1 prášek do pečiva

Maková náplň:

850g hotové makové hmoty v plechovce

3 vejce, 3 polévkové lžíce bramborové mouky

Tvarohová náplň:

1kg tvarohu

100g másla

4 žloutky

1,5 hrnku cukr písek

1 vanilkový pudink

4 bílky

Poleva- čokoláda na vařeni a kokos na posyp

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto- Všechny igrediedence dáme do misky a uhněteme do koule. Těsto by nemělo lepit na ruce. Poté těsto rozválíme na vyšší plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů jen 15 minut. Před vložením do trouby těsto propícháme vidličkou.

Mezitím než se nám těsto jen předpeče si připravíme zbytek. Nejdřív mak-všechny suroviny dáme do mísy a promícháme. Připravíme ještě tvarohovou náplň- bílky si ušleháme do tuha, máslo si ušleháme mixérem a postupně přidáme cukr a nakonec žloutky. Do tvarohu přidáme pudink zbytek surovin a nakonec vyšlehané bílky.

Na hotové předpečené těsto dáváme postupně. Nejdříve dáme připravenou makovou náplň, po celém těstě hezký rozetřeme. Na makovou náplň dáme tvarohovou a také rovnoměrně rozetřeme.

Koláč dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů asi 1hodinu.

Já si vždy vyzkouším špejli a po upečení ještě cca 15 minut nechám při mírně otevřené troubě.

Koláč pak vyndáme a když vychladne dáme na něj čokoládovou polevu a posypeme kokosem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...