úterý 20. února 2024

Slezské knedlíky


 Slezské knedlíky patří tradičně k polské kuchyni. Babička byla z Polska tak už to byla u ni tradice. Neznám nikoho kdo by je neměl rád jak je jednou okusí. Recept je velmi jednoduchý takže ho zvládne každý bez problému.

Je nutno si ale pamatovat že se nedělají z nových brambor! 

Podávají se ke guláši, omáčkám nebo jen tak samotné se slaninou a zelím-jak kdo má rád.

Suroviny:

1 kg brambor

bramborová mouka

2 vejce, 1 lžička másla, sůl

Brambory oloupejte a vařte v mírně osolené vodě do měkka. Poté ještě teplé je na jemném struhadle či robotu na hladké těsto, které nesmí mít hrudky.

Těsto vložíme do místy, krásně uhladíme do rovna povrh těsta a necháme vychladit. Jakmile je těsto vychlazené rozdělíme ho nožem na 4 části. Jednu odebereme/viz obrázek aby nám vznikl prostor na mouku/. Naplníme díru moukou do rovna -vrátíme vyndané brambory, přidáme vejce a lžíci másla. Uhněteme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme koule velikosti cca vlašského ořechu a ve středu uděláme důlek.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě, jak vyplavou na povrch cca 3-4 minuty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...