čtvrtek 22. února 2024

Španělský ptáček z vepřového masa


 Receptů na španělské je hodně, maminka vždy dělala z vepřového tak to zůstalo i u mně.

Suroviny:

Vepřové maso cca 8 plátků

2 velké cibule

sůl, mletý pepř

tuk-olej nebo sádlo

Náplň:

4 ks okurka sladkokyselá

8 lžíc plnotučné hořčice

8 plátků prorostlé anglické slaniny

2 ks špekáček nebo klobása

vejce

Omáčka:

4 lžíce nálev z okurek

1ks vejce

4ks okurka sladkokyselá

2-3 lžíce hladká mouka

voda, sůl, mletý pepř může být i masox

Vepřové maso nakrájíme na 8 kusů. Poté plátky masa dobře naklepeme. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme. Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo a vychladíme je. Pak 2 vajíčka nakrájíme na čtvrtky.

Špekáčky nebo klobásy nakrájíme na čtvrtky a okurky nakrájíme na půlky. Plátky masa potřeme plnotučnou hořčicí a na každý plátek masa položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku masa položíme vejce, špekáček nebo klobásu, okurku a plátky masa svineme. Každý plátek ovážeme režnou nití aby se nám nerozpadly a náplň neutekla. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobné kousky a na rozehřátém tuku orestujeme. Poté tam vložíme ptáčky a opečeme ze všech stran.

Mezitím si uvaříme vodu do které dáme kostku masoxu-dobře rozmícháme /kdo má domácí vývar může použít hotový jen ohřát/. Vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky a přikryté poklicí za občasného míchání dusíme do měkka cca 60minut. Udělané ptáčky vyndáme a udržujeme je v teple.

Do omáčky okurku a vajíčko nakrájíme na kostičky-přidáme do omáčky a prohřejeme. Ve vodě rozmícháme mouku a těstíčko nalijeme do omáčky, přidáme nálev z okurek, osolíme, opepříme. Omáčku povaříme dle chuti ještě dochutíme a nakonec dáme ptáčky zbavené nití aby se prohřály.

Podává se s rýži. U nás víc chutná brambor.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...