pondělí 26. února 2024

Pařížský dort


 Suroviny:

Korpus:

4 bílky

4 žloutka

1dcl oleje

110g hladké mouky

30g kakaa

130g cukr krupice

1 prášek do pečiva

Krém:

3 smetany ke šlehání 33%

20g kakaa

30g cukr moučka

Poleva:

200g hořké čokolády

1 lžíce másla

6 lžíc vody

3 lžíce smetany

Nejdříve si připravíme krém- Šlehačku kakaem a cukrem vymícháme a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Odstavíme a po částečném vychladnutí vložíme do lednice kde ji necháme do druhého dne. Druhý den ji vyšleháme do tuha.                                                                                                                   Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do toho zašleháme žloutky pak olej, a nakonec mouku s práškem a kakaem. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme. Pečeme cca 180-200 asi 30minut.                                                                                                                                             Po upečení necháme vychladnout. Ztuhlý krém z ledničky vyšleháme do tuha a naneseme na korpus.     Polevu si připravíme, že do hrnku rozlámeme čokoládu přidáme vodu a ve vodní lázni zahříváme až se čokoláda rozpustí, přidáme máslo a pořádně promícháme až se vše spojí. Nakonec vmícháme smetanu a vymícháme hladkou polevu. Vlažnou hustou polevu nalijeme na korpus, rozetřeme nejlépe velkým nožem i po bocích. Dáme do lednice a necháme dort zatuhnout v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...