středa 27. března 2024

Maminky švestkový koláč


 Suroviny:

80g hera

80g cukr krupice

2 žloutky

500g hladká mouka

30g droždí

300ml mléko

špetka soli

Drobenka:

100g hera

80g cukr krupice

160g hrubá mouka

Náplň:

švestky

Ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžíci mouky a necháme vykynout.

Do mísy dáme mouku přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky.

Rozehřátou heru trochu soli, vypracujeme řidší těsto které necháme asi 30minut kynout.

Vykynuté těsto dáme na herou vymazaný a vysypaný plech a těsto roztlačíme na celou plochu.

Pokud se nám těsto lepí na prsty namočíme si je do studené vody. Poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Ještě necháme krátce kynout na plechu.

Poté švestkový koláč vložíme do středně předehřaté trouby a pečeme asi 25minut/vždy dle každého jak mu peče trouba/. Upečený koláč pocukrujeme.

Já na švestkový koláč si chystám vždy 50 švestek tak to má být mi říkala babička i maminka. Mám to vždy i tak uděláno když mrazím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...