Suroviny:
80g hera
80g cukr krupice
2 žloutky
500g hladká mouka
30g droždí
300ml mléko
špetka soli
Drobenka:
100g hera
80g cukr krupice
160g hrubá mouka
Náplň:
švestky
Ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžíci mouky a necháme vykynout.
Do mísy dáme mouku přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky.
Rozehřátou heru trochu soli, vypracujeme řidší těsto které necháme asi 30minut kynout.
Vykynuté těsto dáme na herou vymazaný a vysypaný plech a těsto roztlačíme na celou plochu.
Pokud se nám těsto lepí na prsty namočíme si je do studené vody. Poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Ještě necháme krátce kynout na plechu.
Poté švestkový koláč vložíme do středně předehřaté trouby a pečeme asi 25minut/vždy dle každého jak mu peče trouba/. Upečený koláč pocukrujeme.
Já na švestkový koláč si chystám vždy 50 švestek tak to má být mi říkala babička i maminka. Mám to vždy i tak uděláno když mrazím.
Žádné komentáře:
Okomentovat