neděle 18. února 2024

Trdelník


 Těsto:

1 kg hladká mouka

0,5 mléko vlažné

1 kostka droždí

3 vajíčka/ na poloviční dávku 2 vajíčka dávám/

2 dcl olej

1 kávová lžička soli

200g kysaná smetana

1 vanilkový cukr

Na těsto:

1 vejce

vlašské ořechy, vanilkový cukr, skořice

Tento recept dělám z poloviční dávky.

Udělám si kvásek nechám vzejít a pak přidám do mouky s 1/2 teplého mléka, oleje, soli, vajičkami, smetanou a vanilkovým cukrem. Vypracuji těsto a nechám kynout. 

Po nakynutí ho vyválím na 3-5mm hrubý plát. Ten potřu rozšlehaným vajíčkem posypu ořechy, skořicí krupicovým cukrem a vanilkou. Pak ho pokrájím na 2cm široké pásy asi 15cm dlouhé. Ty dám na pomašťěnou zebrovou formu na biskupský chlebíček.

Peču 15-20 minut na 160_180

Možnost taky vzít-obyčejný dřevěný váleček omastit ho a namotat na něj pásky těsta.

Pak valeček položit na hluboký plech / nesmí se ale dotýkat dna/ a upečeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...