Těsto:
1 kg hladká mouka
0,5 mléko vlažné
1 kostka droždí
3 vajíčka/ na poloviční dávku 2 vajíčka dávám/
2 dcl olej
1 kávová lžička soli
200g kysaná smetana
1 vanilkový cukr
Na těsto:
1 vejce
vlašské ořechy, vanilkový cukr, skořice
Tento recept dělám z poloviční dávky.
Udělám si kvásek nechám vzejít a pak přidám do mouky s 1/2 teplého mléka, oleje, soli, vajičkami, smetanou a vanilkovým cukrem. Vypracuji těsto a nechám kynout.
Po nakynutí ho vyválím na 3-5mm hrubý plát. Ten potřu rozšlehaným vajíčkem posypu ořechy, skořicí krupicovým cukrem a vanilkou. Pak ho pokrájím na 2cm široké pásy asi 15cm dlouhé. Ty dám na pomašťěnou zebrovou formu na biskupský chlebíček.
Peču 15-20 minut na 160_180
Možnost taky vzít-obyčejný dřevěný váleček omastit ho a namotat na něj pásky těsta.
Pak valeček položit na hluboký plech / nesmí se ale dotýkat dna/ a upečeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat