Recept mé babičky co ho má od své maminky.
1/2kg kostky polo nebo plnotučného tvarohu /ne vaničkový/
1/2l mléka /použila jsem domácí
1/2 menší lžičky jedlé sody
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce másla
sůl dle chuti
dále je možné sýr různě kořenit-kmín, paprika, chilli, česnek.....
Tvaroh rozdrobíme do hrnce a zalijeme mlékem, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začne téměř vařit přilijeme citronovou šťávu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. Mléko se srazí i bez citronové šťávy působením kyselosti tvarohu-já přidala pro jistotu.
Celou směs přecedíme. V hrnci rozpustíme lžíci másla přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případné bylinky a zvolna zahříváme.
Tvaroh se začne postupně tavit. Natavenou směs přendáme do nádoby nebo formy ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a ztuhnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat