neděle 18. února 2024

Domácí sýr /bez syřidla/


 Recept mé babičky co ho má od své maminky.

1/2kg kostky polo nebo plnotučného tvarohu /ne vaničkový/

1/2l mléka /použila jsem domácí

1/2 menší lžičky jedlé sody

1 lžička citronové šťávy

1 lžíce másla

sůl dle chuti

dále je možné sýr různě kořenit-kmín, paprika, chilli, česnek.....

Tvaroh rozdrobíme do hrnce a zalijeme mlékem, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začne téměř vařit přilijeme citronovou šťávu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. Mléko se srazí i bez citronové šťávy působením kyselosti tvarohu-já přidala pro jistotu.

Celou směs přecedíme. V hrnci rozpustíme lžíci másla přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případné bylinky a zvolna zahříváme.

Tvaroh se začne postupně tavit. Natavenou směs přendáme do nádoby nebo formy ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a ztuhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...