Výroba domácího sojového mléka -krása je v tom že si uděláte vlastní!
1 balení sojových bobů
cukr dle chuti/dávám lžíci/
voda dle potřeby
Sojové boby opláchneme a dáme do misky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.
Druhý den sojové boby slijeme a rozmixujeme cca s vodou. Soju mixujeme až je směs úplně hladká, do menšího mixeru se nám to nevejde najednou tak mixujeme na vícekrát. Je ale moc důležité udržet proporce vody a soji.
Poté si dáme na hrnec látku a oddělíme pevnou část od tekuté. Směs přelijeme přes látku a vymačkáme poté všechnu tekutinu. Pevnou část směsi která se jmenuje /okura/ my již nebudeme používat ale jde ji také využít.
Nyní mléko začneme vařit, za neustálého míchaní přivedeme k bodu varu já vařím pak cca ještě 2 minuty/nepřipálíme/, při vaření vzniká velké množství pěny kterou odebíráme.
Po tomto vaření nám vznikne sojové mléko. Do mléka přidáme cukr a necháme vychladnout.
Můžeme si udělat i mléko ochucené-třeba nějakým ovocem či mletými ořechy.
Mléko vydrží maximálně týden.
Žádné komentáře:
Okomentovat