neděle 18. února 2024

Domácí sojové mléko


 Výroba domácího sojového mléka -krása je v tom že si uděláte vlastní!


1 balení sojových bobů

cukr dle chuti/dávám lžíci/

voda dle potřeby

Sojové boby opláchneme a dáme do misky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. 

Druhý den sojové boby slijeme a rozmixujeme cca s vodou. Soju mixujeme až je směs úplně hladká, do menšího mixeru se nám to nevejde najednou tak mixujeme na vícekrát. Je ale moc důležité udržet proporce vody a soji.

Poté si dáme na hrnec látku a oddělíme pevnou část od tekuté. Směs přelijeme přes látku a vymačkáme poté všechnu tekutinu. Pevnou část směsi která se jmenuje /okura/ my již nebudeme používat ale jde ji také využít.

Nyní mléko začneme vařit, za neustálého míchaní přivedeme k bodu varu já vařím pak cca ještě 2 minuty/nepřipálíme/, při vaření vzniká velké množství pěny kterou odebíráme.

Po tomto vaření nám vznikne sojové mléko. Do mléka přidáme cukr a necháme vychladnout.

Můžeme si udělat i mléko ochucené-třeba nějakým ovocem či mletými ořechy.

Mléko vydrží maximálně týden.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...