1/2 l plnotučného mléka
100 ml smetany /38%/
špetka soli
2 lžíce šťávy z citronu a špetka kyseliny citronové
cedník
plátno nebo jiný prodyšný materiál
teploměr/jde to i bez něho/
Mléko, smetanu a sůl promícháme. Dáme na mírný oheň ohřát. Když mléko dosáhne tak 80 stupňů což trvá tak 10minut pomalu vlijeme citronovou šťávu ve které jsme rozmíchali kyselinu citronovou.
Ztlumíme oheň na minimum a pomalu asi 2 minuty promícháváme. Mléko se začne srážet a při míchání bude vidět oddělená syrovatka.
Po 2minutách vypneme plamen a necháme celou směs vychladnout. Poté ji vlijeme do cedníku co jsme vystlali plátnem a necháme vykapat. V plátnu zůstane cca 150g smetanové ricotty, chuťově se blíží mascarpone. Sýrovatku můžeme dále použít třeba do těst.
Jelikož nemám teploměr, zkoušela jsem dle rad na internetu vyrobit riccotu bez něho a podařilo se.
Metoda bez teploměru: Mléčnou směs bedlivě sledujeme. Pokud se nám na povrchu začne táhnout škraloup a po obvodu se tvoří jemné bublinky -je správný čas na citronovou šťávu.
Žádné komentáře:
Okomentovat