úterý 13. února 2024

Švestkové svatomartinské koláčky


 Suroviny:

250 ml mléka

75 g cukr krupice

500 g hladké mouky

1 kostka droždí

špetka soli

2 vejce

80 g másla

cca 1 kg švestek

Drobenka:

60 g másla

60 g cukr krupice

60 g hrubé mouky

na posýpaní- moučkový cukr

Postup:

Mléko zahřejte aby bylo vlahé, přidejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte ze zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek. Vypracujte těsto. Mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Nechte jej asi hodinu kynout aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na 12 stejných dílů z každého vyválejte kouli a nechte asi 10 minut odpočinout. Potom z každého dílu udělejte koláč. Přeneste na plech znovu přemáčkněte abyste vytvořili okraje koláčů. Ty potřete lehce našlehaným druhým vejcem. Doprostřed koláčů dejte švestky-řeznou stranou dolů a posypte drobenkou získánou všech na ni potřebných surovin. Pečte v troubě vyhřáté na 200st asi 20 minut. Nakonec posypte moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...