sobota 11. května 2024

Moravské kysané zelí dle maminky/slezské knedlíky a kroupové jelito/


 Toto kysané zelí dělávala vždy moje maminka i babička a jiné se u nás nedělalo. Dál recept pokračuje a dělá ho i snacha se synem co bydlí v cizině a jiné jim nechutná. Já ani jiné nezkoušela je moc dobré. Knedlíky jsou ve složce kde jsou knedlíky na blogu.

Suroviny:

1 sáček kysaného zelí/ kdo má svoje je ještě lepší/

2 cibule

2 brambory

uzená slanina

2 lžíce hladké mouky

voda, sůl, olej

Zelí dáme vařit v mírně osolené vodě doměkka.

Na pánev hlubší nebo hrnec dáme na kostičky nakrájenou slaninu trochu posmažit. Cibuli nakrájíme na jemno přidáme ke slanině a necháme zesklovatět.

Pak přidáme mouku, chvíli restujeme hlídame aby neztmavla a zalijeme studenou vodou, posolíme.

Mezitím si nastrouháme sýrové brambory a po chvíli je pridáme k jišcee. Vaříme vše až se řádně provaří a zhoustne.

Uvařené zelí scedíme a přidáme do směsi. Ještě chvíli vše společně provaříme dochutíme a je hotovo.

Jeli zeli moc husté můžeme dolít tochu vody, hotové zelí můžeme i dochutit i octem i cukrem.

Já si vždy dle rad maminky nechávám scezenou vodu ze zelí a do zelí pak používám místo vody.

Knedliky ja jsem psala jso vi: složka SLEZSKÉ KNEDLÍKY

1 komentář:

  1. Přesně tak vaří zelí i manžel,podle receptu od maminky. U nás na znojemsku se uvařené zelí zadělalo záklehtkou. Manželovo zvítězilo ☺ už jiné nevaříme .

    OdpovědětVymazat

Sweet chilli omáčka /domácí/

 Thajská sladká chilli omáčka se v Asii používá jako dochucovadlo ke kuřecím pokrmům. Můžeme si ji vyrobit ale lze ji najít  už v každém sor...