čtvrtek 21. března 2024

Babiččin tvarohový koláč


 Těsto:

400g polohrubá mouka

1 vejce

50-70g másla

2 polévkové lžíce cukr písek

trošku oleje

1 kostka droždí

mléko dle potřeby

Tvarohová náplň:

500g tvarohu /může být i více/

1 vejce/sníh

4-5 polévkových lžíc cukr písek

rozinky, vanilkový cukr

smícháme tvarohovou náplň, jemně smícháme sníh s 1 lžičkou cukru a špetkou soli

Těsto necháme kynout jen cca 30 minut, pak ho propracujeme a rozdělíme si na dvě poloviny.

Jednu polovinu těsta vyválíme na dno vymazaného vysypaného plechu, dáme tvarohovou náplň a přikryjeme druhou polovinou těsta, kterou propícháme vidličkou.

Navrch dáme drobenku:

70g polohrubé mouky

50g moučkového cukru

50g změklého másla

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180stupňů cca 35minut /záleží na troubě/

2 komentáře:

Dýňový koláč-Hokkaido dýňě

 Suroviny: 1kg dýně Hokkaido 3 celá vejce 120g másla 250g cukru 375g mouky polohrubé 1 prášek do pečiva špetka soli 1 celý sáček vanilkového...