pondělí 8. dubna 2024

Nadýchané loupačky s chia semínky


 Vyzkoušela jsem už více receptů na loupáčky, tento recept patří do mých oblíbených. Je od mé kamarádky Michaely Rau- / blog Dobrou chuť/. Jen místo máku jsem použila chia semínka.

Suroviny:

250g polohrubé mouky

150ml vlažného mléka

2 polévkové lžíce cukru

1/4 kostky droždí

90ml oleje

1 žloutek

trošku citronové kůry

špetka soli

´bílek na potření

chia semínka nebo mák

Tato dávka je na 8 kousku loupáčků.

Nejdříve si klasicky uděláme kvásek. Rozdrobte droždí, smíchejte se lžičkou cukru pár minut počkejte než se rozpustí nebo udělejte z droždí kašičku-takhle máte jistotu že vám těsto vykyne i když mléko bylo trochu studenější.

K drožďové kašičce přimíchejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Já použila na zadělání těsta pekárnu.

Nechte těsto 45minut kynout.

Po vykynutí těsto rozválejte do kruhu cca 0,5cm a ten rozkrájejte na 8 trojúhelníků.

Nebo taky můžeme těsto rozdělit na 8 kousků a každý kousek rozválet na placku-opatrně natáhnout do tvaru trojúhelníků.

Od širší části vždy motáme k nejužší do tvaru rohlíků. Rohlíky pak zahneme do podkovy a dáme na plech na pečící papír /raději dál od sebe aby se při pečení neslepily/.

Ještě necháme na plechu 10 minut kynout.

Troubu si dáme předehřát na 180stupňů a mezitím loupáčky potřeme bílkem a posypeme chia semínky nebo mákem.

Pečeme na 180stupňů tak 20minut dle trouby do barvy.

Po upečení dáme na mřížku vychladnout. A máme snídani hotovou jen už kakao uvařit nebo kdo je má rád s máslem. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...