Těsto:
600g hladké mouky
2 polévkové lžíce cukr písek
11/2 lžíce sušeného droždí
350ml vlažné vody
1 polévková lžíce sušeného mléka
1/2 polévkové lžíce soli
+
250g másla
Na potření:
1 vejce
1 polévková lžíce mléka
Kdo má pekárnu, nebo robot s hnětačem-využijte. Jinak těsto zpracovávejte ručně ale jde to težší atřeba hníst alespoň 15minut. Hotové těsto musí být tuhé a pružné. Musí být elastické- vyzkouší se to tak, že ho trochu natáhnete. Když se objeví v těstě trhlina musíte hníst dále.
Takto připravené těsto dáme na 2 hodiny kynout zakryté utěrkou.
Mezitím na papír položte kostku másla, přeložte druhým papírem a vytvarujte válečkem čtverec 20x20cm. Dejte ho pořádně vychladit a ztuhnout.
Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše do tvaru čtverce 30x30cm. Položíme na něj šikmo ztuhlou kostku másla vybalenou z papíru.
Okraje těsta přeložíme do tvaru dopisní obálky a přitiskneme k sobě.
Těsto vyválíme do tvaru obdélníku, a potom ho odspodu a svrchu na třikrát přeložíme. Přeložíme ještě polovinu a dáme do mikrotenového sáčku na hodinu do lednice.
Těsto po hodině vyjmeme a znova rozválíme do tvaru obdélníku. Přeložíme na třikrát a dáme do sáčku znovu vychladit. Toto zopakujeme ještě dvakrát vždy po hodině.
Těsto-rychle kyne takže by bylo dobré si ho v lednici zatížit!!!/třeba deska a nani mléko/
Těsto vyjmeme z lednice rozdělíme na dvě poloviny a každou polovinu vyválíme do tvaru dlouhého úzkého obdélníků.
Pak nakrájíme na trojúhelníky. A začneme zamotávat croissanty-od širší strany do úzké.
Poklademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě hodinu kynout. Vajíčko rozšleháme z mlékem a tím potřeme croissanty.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15minut. Dle trouby.
Recept mám od kamarádky Tani. Je sice pracný ale výsledek stojí za to!
Žádné komentáře:
Okomentovat