neděle 7. dubna 2024

Makovo-švestkový koláč


Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukr krupice

1 hrnek mléka

1dl /půl hrnku oleje/

1 vejce

1 prášek do pečiva

švestky

Maková náplň:

2 hrnky mletého maku

2 hrnky mléka

1 vanilkový cukr

5 polévkových lžíc cukr krupice

skořice

Drobenka:

1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukr krupice, 1/4 hery nebo másla.

Nejdříve si připravíme makovou náplň, mléko přivedeme skoro k varu a vsypeme do něj mletý mák.

Za stálého mícháni vaříme 5-10minut. Do zhoustlé hmoty přisypeme cukry a skořicí. 

Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a nalejeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem. 

Pal lžíci klademe na těsto makové náplňě a švestky. Nakonec posypeme drobenkou.

Pečeme v předehřáté troubě na cca160 do růžova asi 40 minut. Zkusíme špejli.

Rada- Jeli maková náplň příliš řídká zahustíme dle potřeby strouhanými piškoty nebo perníkem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Dýňový koláč-Hokkaido dýňě

 Suroviny: 1kg dýně Hokkaido 3 celá vejce 120g másla 250g cukru 375g mouky polohrubé 1 prášek do pečiva špetka soli 1 celý sáček vanilkového...