Tady tyto dalamánky se můžou dělat jak s droždí tak i kvásku. Mám ho kamarádky Michaely Rau, která jej původně objevila také na webu a pak také experimentovala. Míša už má vydanou i knihu o pečení.
Suroviny:
350g hladké mouky
200g žitné chlebové mouky
325g vlažné vody
10g octa
10g soli
3g drceného kmínu
3g celého kmínu
20g čerstvého droždí
1 lžička cukru
Nejdříve si do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme troškou cukru a necháme stát dokud se nerozpustí na kašičku nebo si zaděláme klasický kvásek.
Ke drožďové kašičce přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Já použila na zadělání pekárnu.
Hotové těsto necháme 45-60minut kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 10dílů nebo kdo chce může si vážit aby každý kousek měl tak 85g.
Jednotlivé díly v ruce poválíme do libovolného tvaru a naskládáme na plech na pečící papír. Přikryjeme a ještě necháme chvíli kynout.
Dalamánky před pečením nařízneme a pokropíme vodou a posypeme solí a kmínem.
Vedle trouby si nachystáme hrnek s vodou. Troubu dáme nahřát na 250stupňů a dospodu dáme plech.
Dalamánky dáme do trouby na rozehřátý plech chrstneme vodu z hrnku a rychle troubu zavřeme aby uniklo co nejmíň páry. Během pečení to udělejte ještě jednou.
Pečeme asi 15-20minut záleží na výkonu trouby ale nechte je propéct.
Já si vyzkoušela špejli a pekla jsem na 220stupňů. Po upečení přendáme na mřížku vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat