Recept na tentokrát zase jiné rohlíky mi poslala kamarádka Petra Mrázková, její rodinný recept.
Suroviny:
500g hladké mouky
260g vlažné vody/gramy jsou u vody stejné jako mililitry/-udávám každá mouka saje jinak.
30g sádla
2 kávové lžičky soli
20g kvasnic /půl kostky/
1 kávová lžička sladěnky nebo cukru
Na posyp:
mak, hrubá sůl
Mě těsto zadělala pekárna takže kdo má pekárnu využije ji.
Smíchejte věci na kvásek, vodu kvasnice sladidlo. Po 15 minutách se utvoří bublinková čepice a můžeme pokračovat.
Prosíjte mouku /opravdu použijte sítko- nadychanější střídka/ a přidáme zbylé ingredience, už jich moc nezbývá.
Když se zadělává v robotu tak to zabere- 8minut než je těsto hladké na zamíchání /1 rychlost 2-3 minuty zbytek na 2/.
Vzniklou kouli potapkejte moukou a nechte kynout uzavřené v misce pod igelitem 30minut.
Vykynuté těsto rozdělte-použijte váhu-na 8 stejných dílů 80-90g.
Každý díl rozválejte do trojúhelníků o tlouštce cca 3mm/není nutné podsypávat/.
Od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špicce aby špička skončila uprostřed ruličky.
Po umotání rohlíků válejte na ploše sem tam dál, klidně přitlačte a jakoby rohlík roztahuje se do stran. Švy se krásně spojí.
Na plech dávejte rohlíky rovné jako pravítko, na plechu nechte rohlíky 40minut kynou opět přikryté igelitem /proti okorání/.
Mezitím včas předehřejte troubu na 250stupňů, plech pro vytvoření páry dejte na dno trouby.
Rohlíky pokropte vodou/rozprašovačem/ a posyptem makem či soli nebo jen tak čisté.
Plech s rohlíky vložte na třetí pozici do trouby, a na rozpálený plech chrstněte trochu vody a rychle zavřete dvířka trouby.
Každému trouba peče jinak je nutno rohlíky sledovat. Asi po 15minutách mají krásně světlé hnědou barvu. Vyndejte upečené rohlíky na mřížku aby zespodu /nezkondezovala voda/.
Opět další recept na rohlíky a zase trochu jiný.
Žádné komentáře:
Okomentovat