pátek 14. června 2024

Rohlíky od Petry


 Recept na tentokrát zase jiné rohlíky mi poslala kamarádka Petra Mrázková, její rodinný recept.

Suroviny:

500g hladké mouky

260g vlažné vody/gramy jsou u vody stejné jako mililitry/-udávám každá mouka saje jinak.

30g sádla

2 kávové lžičky soli

20g kvasnic /půl kostky/

1 kávová lžička sladěnky nebo cukru

Na posyp:

mak, hrubá sůl

Mě těsto zadělala pekárna takže kdo má pekárnu využije ji.

Smíchejte věci na kvásek, vodu kvasnice sladidlo. Po 15 minutách se utvoří bublinková čepice a můžeme pokračovat.

Prosíjte mouku /opravdu použijte sítko- nadychanější střídka/ a přidáme zbylé ingredience, už jich moc nezbývá.

Když se zadělává v robotu tak to zabere- 8minut než je těsto hladké na zamíchání /1 rychlost 2-3 minuty zbytek na 2/.

Vzniklou kouli potapkejte moukou a nechte kynout uzavřené v misce pod igelitem 30minut.

Vykynuté těsto rozdělte-použijte váhu-na 8 stejných dílů 80-90g.

Každý díl rozválejte do trojúhelníků o tlouštce cca 3mm/není nutné podsypávat/.

Od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špicce aby špička skončila uprostřed ruličky.

Po umotání rohlíků válejte na ploše sem tam dál, klidně přitlačte a jakoby rohlík roztahuje se do stran. Švy se krásně spojí.

Na plech dávejte rohlíky rovné jako pravítko, na plechu nechte rohlíky 40minut kynou opět přikryté igelitem /proti okorání/.

Mezitím včas předehřejte troubu na 250stupňů, plech pro vytvoření páry dejte na dno trouby.

Rohlíky pokropte vodou/rozprašovačem/ a posyptem makem či soli nebo jen tak čisté.

Plech s rohlíky vložte na třetí pozici do trouby, a na rozpálený plech chrstněte trochu vody a rychle zavřete dvířka trouby.

Každému trouba peče jinak je nutno rohlíky sledovat. Asi po 15minutách mají krásně světlé hnědou barvu. Vyndejte upečené rohlíky na mřížku aby zespodu /nezkondezovala voda/.

Opět další recept na rohlíky a zase trochu jiný.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Karbanátky se sýrem

 Karbanátky vždy jde nějak vylepšit tak jsem vyzkoušela tento způsob. Suroviny: 500 g mletého masa / použila jsem krutí mleté maso/ 1-2 celé...