sobota 17. února 2024

Čínské knedlíky-Zheng Jiao


 Suroviny:

Těsto:

320 g hladká mouka

1-1,5 dcl vody

špetka soli

Náplň:

500g mleté vepřové maso

sůl, pepř

čínské zelí nebo zelená cibulka, mrkev

2 stroužky česneku

2 lžíce sojové omáčky

1 lžíce sezamového oleje

1dcl rýžového vína

vejce

Namáčecí omáčka:

4 lžíce sojové omáčky

1 lžíce ocet rýžový

nastrouhaný zázvor

chilli papričky

Z uvedených surovin zpracujeme těsto. Těsto může ze začátku lepit ale ono se poddá. Mělo by být hladké vláčné ale ne tuhé, pokud by bylo tuhé přilijeme trochu vody.

Z těsta bereme kousky asi o velikosti vlašského ořechu, které rozválíme na tenko asi 2mm do kruhu. Doprostřed dáme lžíci náplně a okraje pevně spojíme. Nejprve okraje přimáčkneme veprostřed a postupujeme směrem ke krajům. Tak že se nám tvoří malé záhyby a knedlíček vypadá jako VĚJÍŘ. Knedlíky odkládáme na pomoučenou plochu. Knedlíky poskládáme do bambusového napařovače asi 3cm od sebe, přikryjeme a vaříme asi 10minut až jsou suché na dotek.

Jestli nemáte bambusový napařovač, knedlíky rozdělíme na několik dávek a naskládáme na pářáček s vroucí vodou. Zakryjeme a taky vaříme asi 10minut až nejsou knedlíky suché na dotek.

Náplň:

Listy čínského zelí spaříme a nakrájíme na tenké proužky, dáme do mísy přidáme zbylé suroviny a promícháme. Můžeme přidat nadrobno nakrájenou vaječnou omeletu nebo i rýžové nudle.

Já jsem knedlíky dělala trochu větší /nemusí se vždy dělat mini a tvar vějíř je mnoho možností/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pirohy plněné masem a zelím

 Nejlepší pirohy dělavala moje babička. Suroviny na těsto: 2 hrnky mouky hladké 1 vejce 2 polévkové lžíce oleje špetka soli 1/2 hrnku teplé ...