Thajská sladká chilli omáčka se v Asii používá jako dochucovadlo ke kuřecím pokrmům. Můžeme si ji vyrobit ale lze ji najít už v každém sortimentu v supermarketu nebo u vietnamských obchodníků. Hodí do nejruznějších marinád, ostřejších omáček jako dochucení. Na domácí přípravu je snadná a hotová za pár minut. Výhodou domácí výroby je že si chuť a pálivost sami uregulujeme.
Suroviny:
3-4 pálivé chilli papričky
6 stroužků česneku
200 g cukr
70-80ml ocet rýžový nebo i vinný
100ml vody
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička kukuřičného škrobu / na zahuštění/
Postup:
Papričky umyjte, očištěte od zrníček a nakrájejte na kousky. Kdo má rád ostřejší pár zrniček nechá. Omáčka bude mít větší pálivost. Oloupejte česnek a rozmáčkněte. Pak všechny indegredience vložte do mixéru, přidejte vodu a v mixéru umixujte tak aby tam zbyly malinké kousky ne do hladka
Do hrnce nasypeme cukr, sůl, ocet a dáme připravenou směs z mixéru. Omáčku v hrnci vaříme 5minut, díky tomu se vše propojí.
Pokud máte rádi hustší přidejte do hrnce škrob, který předem rozpustě v hrnečku s vodou. Poté vařte ještě celou omáčku ještě cca 3minuty.
Hotovou směs vlijte do sklenic a když omáčka vychladne dáme do lednice. Omáčka vydrží v lednici cca 1měsíc.
Já nechávám v papričkach více semínek u nás musí být pikantní.
Žádné komentáře:
Okomentovat