sobota 8. února 2025

Sweet chilli omáčka /domácí/


 Thajská sladká chilli omáčka se v Asii používá jako dochucovadlo ke kuřecím pokrmům. Můžeme si ji vyrobit ale lze ji najít  už v každém sortimentu v supermarketu nebo u vietnamských obchodníků. Hodí do nejruznějších marinád, ostřejších omáček jako dochucení. Na domácí přípravu je snadná a hotová za pár minut. Výhodou domácí výroby je že si chuť a pálivost sami uregulujeme.


Suroviny:

3-4 pálivé chilli papričky

6 stroužků česneku

200 g cukr 

70-80ml ocet rýžový nebo i vinný

100ml vody 

1 kávová lžička soli

1 kávová lžička kukuřičného škrobu / na zahuštění/


Postup:

Papričky umyjte, očištěte od zrníček a nakrájejte na kousky. Kdo má rád ostřejší pár zrniček nechá. Omáčka bude mít větší pálivost. Oloupejte česnek a rozmáčkněte. Pak všechny indegredience vložte do mixéru, přidejte vodu a v mixéru umixujte tak aby tam zbyly malinké  kousky ne do hladka

Do hrnce nasypeme cukr, sůl, ocet a dáme připravenou směs z mixéru. Omáčku v hrnci vaříme 5minut, díky tomu se vše propojí.

Pokud máte rádi hustší přidejte do hrnce škrob, který předem rozpustě v hrnečku s vodou. Poté vařte ještě celou omáčku ještě cca 3minuty.

Hotovou směs vlijte do sklenic a když omáčka vychladne dáme do lednice. Omáčka vydrží v lednici cca 1měsíc.

Já nechávám v papričkach více semínek u nás musí být pikantní.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Sweet chilli omáčka /domácí/

 Thajská sladká chilli omáčka se v Asii používá jako dochucovadlo ke kuřecím pokrmům. Můžeme si ji vyrobit ale lze ji najít  už v každém sor...